10625 resultaten
ID: 84438 | Bouwkundig element
Oostrozebekestraat 27 (Dentergem)
Historische hoeve "Goed Te Poorters", gaat terug op een middeleeuwse omwalde site. Onverharde oprit met restanten van kasseibestrating, afgezet met bomen, toegang tot het erf, met aan de oostelijke zijde de schuur uit 1835, opgetrokken in baksteen, met een vernieuwde dakbedekking in golfplaten. Ten westen van de oprit bevindt zich het wagenkot uit 1951, met daarachter de 18de-eeuwse stal. In het noorden, staan een bakhuis in witbeschilderde baksteen en het woonhuis in witbeschilderde baksteen op een grijze plint. Paarden- en koeienstal.
ID: 84620 | Bouwkundig element
Papegaaistraat 16 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een lange grinten oprit. Opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Het woonhuis bevindt zich ten noorden van de oprit. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een groene plint en onder zadeldak (mechanische pannen).
ID: 84622 | Bouwkundig element
Papegaaistraat 20 (Dentergem)
Hoeve gelegen tegenaan de grens met Markegem, vlakbij de Saaisenbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met dezelfde configuratie (woonhuis en schuur) en een (nu verdwenen) poel aan de zuidwestkant.
ID: 84484 | Bouwkundig element
Staatsbaan 21-23 (Dentergem)
Samenstel van twee dubbelhuizen uit het interbellum met aansluitend magazijn. In zijgevel gedateerd "1920", door middel van gevelsteen onder beeldnis met beeld van Maria met Kind. Volgens het kadaster zijn nummer 23 en het magazijn opgetrokken circa 1928, nummer 21 in 1943.
ID: 84384 | Bouwkundig element
Statiestraat 101 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg in 1857 van de weg naar Aarsele. Bruine, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis is dwars op de straat georiënteerd. Rechts daarvan schuur met wagenhuis. Voorliggende weide met poel.
ID: 84381 | Bouwkundig element
Statiestraat 53 (Dentergem)
Complex van een vrije basisschool en een rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht. Het geheel bestaat uit een lange straatvleugel uit 1963 met achteraan drie dwarsvleugels. De oorsprong gaat terug tot 1798 wanneer een drietal zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de 7 weeën uit Ruiselede een school oprichten in Dentergem. In 1861 stichten de zusters een klooster dat onder meer uitgebreid wordt met een 'hospitael' en een kapel. Ten oosten van de parking staat nog een bakstenen wagenhuis en schuur.
ID: 84444 | Bouwkundig element
Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.
ID: 84445 | Bouwkundig element
Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.
ID: 84389 | Bouwkundig element
Tijputstraat 16 (Dentergem)
Historische hoeve, het "Brouwerijgoed". Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als site met een rechthoekige omwalling, met toegang aan de zuidkant en een boomgaard. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is de omwalling meer afgerond en heeft aan de zuidkant een inrijpoort die onmiddellijk toegang geeft tot de grote schuur en het woonhuis. Langgerekt, laag woonhuis, witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een gepekte plint. Dubbelhuis van 10 traveeën.
ID: 84490 | Bouwkundig element
Vaerestraat 21-23 (Dentergem)
Beeldbepalende bebouwing gelegen in een bocht op de as van de Heuvelhoekstraat. Nummer 23 met oudere kern: minimaal opklimmend tot vóór 1830 (zie Primitief Kadasterplan). In 1929 is het pand eigendom van Maurice Goeminne, vlashandelaar, die rechts ervan een magazijn bouwt. Koppelwoning bestaande uit twee nagenoeg identieke dubbelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (mechanische pannen). Baksteenbouw op arduinen plint. Beide panden met rondboogdeur met erboven een oculus. Rechts van nummer 23 een kruisbeeld tegen een bakstenen muur met halfronde afwerking.