Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 84491 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen en magazijn

Vaerestraat 52-54 (Dentergem)
Samenstel van twee dubbelhuizen met tussen beide een magazijn, gelegen op de hoek met de Heuvelhoekstraat. Links van nummer 52 vertrekt een voetweg naar de Palingstraat. Volgens kadastergegevens is in eerste instantie het magazijn opgetrokken circa 1920. Beide woningen zijn tegelijkertijd opgetrokken circa 1925. Lijstgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Rode baksteenbouw met banden, kordonlijsten en tandfries in gele baksteen.


ID: 84625 | Bouwkundig element

Vlasroterij

Vennestraat 5A (Dentergem)
Vlasroterij waarschijnlijk uit het interbellum. Rechthoekige volumes van baksteen en beton en met schuifpoorten. Rechts ervan een grote baksteen vlasschuur.


ID: 84626 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Ter Linden

Vijvestraat 47 (Dentergem)
Herenboerderij toegankelijk via een lange, dalende oprit, ligt aan de rand van het meersengebied van de Mandelvallei. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1846) met ongeveer dezelfde configuratie. Was circa 1830 (gegevens Primitief Kadasterplan) eigendom van de graaf van Wakken en werd toen bewoond door Jan Vanschoebeke, molenaar van de grafelijke molen op de Molenkouter. Volgens het kadaster wordt het woonhuis circa 1886 volledig herbouwd.


ID: 84628 | Bouwkundig element

Hoeve

Volderstraat 37 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve van het langgeveltype met recenter woonhuis aangebouwd en dwarsschuur gelegen aan de straatkant. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (1846) aangeduid als "Ferme Loncke". Oudste volume met voormalig woonhuis is een verankerde baksteenbouw onder zadeldak.


ID: 84457 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met magazijn en Sint-Antoniuskapel

Wakkenstraat 63 (Dentergem)
Op de hoek met de Brouwerijstraat. Boerenarbeiderswoning volgens kadaster opgetrokken circa 1900 door winkelier Gustaaf Degraeve. Aanpalend, aan oostelijke zijde, magazijn, volgens kadaster opgetrokken circa 1913 en Sint-Antoniuskapel in de linkertravee. De huidige, recent gerenoveerde, kapel is samen met het huis opgetrokken en vervangt een oudere kapel, die zich aan de overzijde van de straat bevond.


ID: 84400 | Bouwkundig element

Dorpswoning met cichorei-ast

Wontergemstraat 57 (Dentergem)
Lage woning met rechts koetsdoorgang die toegang heeft tot een binnenplaats. Volgens het kadaster wordt circa 1895 aan de straatkant een cichorei-ast gebouwd, deze wordt in 1898 uitgebreid met een magazijn, en in 1909 omgevormd tot woonhuis, een nieuwe ast wordt gebouwd op de binnenkoer.


ID: 75518 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve De Boeretang

Boeretangsedreef 98 (Dessel)
Omwalde gerestaureerde hoeve. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen waarbij de groepering van de functies afwijkt van de gebruikelijke schikking in de Kempense hoevebouw. De historische omgrachting is grotendeels bewaard en langs twee zijden begrensd door bomenrijen.


ID: 75523 | Bouwkundig element

Vrijstaand hoevetje

Kantstraat 12 (Dessel)
Vrijstaand hoevetje van vijf traveeën onder zadeldak, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 75526 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine heide 15 (Dessel)
Hoeve met woonstalhuis van drie en drie traveeën onder zadeldak en een loodrecht aansluitende langsschuur onder dito bedaking; gebouwd circa 1933.


ID: 75565 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur

Kromstraat 49 (Dessel)
Boerenarbeiderswoning met schuur van vijf traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.