3539 resultaten
ID: 36385 | Bouwkundig element
Lembergsesteenweg 19 (Merelbeke)
Buitenplaats, genaamd naar de wijk. Kasteelpark met onregelmatige rechthoekige vorm omgeven door grachten. Als omgrachte site een weinig ten zuiden van de Schellebellebeek minstens opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 36505 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Melsenstraat 6 (Merelbeke)
Bakstenen pastorie van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, voltooid in 1877, in ommuurde tuin. De vooruitspringende middentravee geeft dynamiek aan de gevel net als de hoekpilasters, de friezen en de nissen. Aansluitend bij de pastorie een ommuurde tuin zonder specifieke aanleg. Een poortje geeft toegang tot het kerkhof. Aansluitend bij de straat een ouder volume dat verbouwd werd tot garage.
ID: 36578 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Munteplein 6 (Merelbeke)
Alleenstaande woning van het voor een pastorie gebruikelijke type dubbelhuis van vijf traveeën, aanvankelijk van één bouwlaag uit 1783; in 1858 verhoogd met een bovenverdieping, onder schilddak. De achterliggende pastorietuin bezit nog gedeeltelijk een bakstenen tuinmuur aan Ruspoel geleed door lisenen en van hardstenen dekplaten voorzien.
ID: 36475 | Bouwkundig element
Neerstraat 9 (Merelbeke)
Hoeve van het semi-gesloten type, ingeplant in een bocht van de afhellende straat. Zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën gebouwd op een kleine terp, opklimmend tot de 18de eeuw en met 19de en 20ste-eeuwse aanpassingen.
ID: 36396 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oude Gaversesteenweg 86 (Merelbeke)
Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart. Bestaand rechthoekig kasteel in 1884-85 naar ontwerp van baron A. Verhaegen aanzienlijk vergroot door toevoeging ten zuidoosten van een dominant hoog bakstenen gebouw in de typische neogotische stijl van de Gentse Sint-Lucasschool. Vervallen tuinpaviljoen ingeplant op een heuveltje in de oostelijke hoek van het park.
ID: 36400 | Bouwkundig element
Poelstraat 184 (Merelbeke)
Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare. Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren. Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag; cartouche met jaartal 1881.
ID: 36450 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Poelstraat 184, 188 (Merelbeke)
Gebouwd in 1875 op de grenslijn van Bottelare en Merelbeke met omgevend park. Neoclassicistisch kasteel van bak- en zandsteen met eclectische inslag; constructie van twee verdiepingen op souterrain met asymmetrische plattegrond door de in- en uitsprongen aan elke zijde van de rechthoekige basisvorm. Ten noordoosten van het kasteel de bijgebouwen van het kasteel.
ID: 36619 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schelderodeplein 8-9, 8A (Merelbeke)
Het deels ommuurde kasteeldomein, met aanhorigheden in park met vijver, bevindt zich tussen de Gaversesteenweg en de Scheldemeersen, ten noordwesten van de kerk. Het kasteel uit 1865 is ontworpen door en voor oudheidkundige Florimond Van de Poele, in samenwerking met baron Jean Bethune. Het merkwaardige bakstenen kasteel met zijn sprookjesachtig voorkomen is in neogotische stijl opgericht naar patroon van de 15de-eeuwse Brugse gotiek. Het park werd aangelegd in landschapsstijl en dit volgens de mode en stijlkenmerken typerend voor de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 36416 | Bouwkundig element
Van Laetestraat 1, 1A (Merelbeke)
Kasteel gebouwd in 1898, naar ontwerp van architect Achille Marchand, door advocaat Wingfield Harold Drory in een lusttuin met vijver. Kasteelpark van 35 hectare. Merkwaardige grote villa geïnspireerd op de traditionele Engelse landhuisarchitectuur. IJskelder in een heuvel onder een tuinpaviljoen in cottagestijl van 1899. U-vormig bijgebouw bestaande uit hovenierswoning, paardenstallen en wagenhuis.
ID: 46900 | Bouwkundig element
Hofeinde 57-59 (Merksplas)
Vrijstaand, eclectisch dubbelhuisje van drie op twee traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, circa 1888.