Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 32953 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Gavere

Beselarestraat 178 (Wervik)
Hoeve volgens de bewoners in 1921 heropgebouwd op de funderingen van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoeste hoeve, oorspronkelijk gelegen binnen een 8-vormige omwalling waarvan nog resten bewaard ten noorden en ten oosten. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32807 | Bouwkundig element

Hoeve

Busbekestraat 12 (Wervik)
Hoevetje met losse, bakstenen bestanddelen voornamelijk witgekalkt op gepikte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen), rondom een licht verhard erf met bakstenen stoep.


ID: 32848 | Bouwkundig element

Ter Walle

De Balokken 1 (Wervik)
Aan de Leie gelegen hoeve, thans met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf; afgezonderd nutsgebouwtje en tabaksast ten zuiden, bakhuis met stal ten westen.


ID: 32820 | Bouwkundig element

Kasteelhof

Geluwesesteenweg 156 (Wervik)
Dieperin gelegen hoevetje te midden van weiland afgezoomd met bomen; aan de straat: doornhaag, bakstenen hekpijlers en wegkapelletje. Vijfzijdige, bakstenen Mariakapel onder ingesnoerd tentdak (leien) met ijzeren kruisbekroning; deels beglaasde kapeldeur met tralies. Losse, bakstenen hoevebestanddelen van één bouwlaag onder pannen (mechanische) zadeldaken, gegroepeerd rondom een begraasd erf met vaalt. Afgezonderde ast/bakhuis ten noorden.


ID: 32821 | Bouwkundig element

Hoeve

Geluwesesteenweg 170 (Wervik)
Dieperin gelegen hoeve met langgestrekt 19de-eeuws boerenhuis en wederopbouwschuur, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van een begrint erf met grasperk ter vervanging van vroegere vaalt.


ID: 32857 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kruisekestraat 334 (Wervik)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920. Teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling en indeling: langgestrekt boerenhuis met dwarsschuur, woonhuis met opkamer, en stal; achterliggend erf met bakhuis en tabaksast.


ID: 32865 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Loskaaistraat 8-20 (Wervik)
Eenheidsbebouwing gelegen in de buurt van het station, parallel aan de spoorweg; opgericht door de Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen in de jaren 1920.


ID: 32905 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeven

Oude Beselarestraat 259, 262, 309 (Wervik)
Drie soortgelijke wederopbouwhoeven naar ontwerp van architect F. Delrue (Moorsele) van 1920. Benadrukte huisdeurtravee met risaliet uitlopend op dakvenster onder afgewolfd zadeldak met open spant. Voorts teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32998 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Stock

Stokstraat 3 (Wervik)
Oorspronkelijk omwalde herenhoeve met losse bestanddelen; poort- en nutsgebouwen, thans samenhangend tengevolge latere uitbreidingen en toevoegingen, zie onder meer tabaksast; voornamelijk uitzicht uit de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, ook hersteld na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 32943 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Brant

Wolvenstraat 9 (Wervik)
Hoeve met losse, lage, verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een deels verhard erf; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht, evenwel teruggaand op oudere kern. Oorspronkelijk gelegen binnen een rechthoekige wal gevoed door de Kruisekebeek, waarvan resten bewaard. Boerenhuis van drie opkamertraveeën links en drie traveeën rechts onder gebogen zadeldak, gedateerd 1849 en van cementering met schijnvoegen voorzien in 1927. Rechts, aanleunende lagere stal met jaarsteen 1850. Ten noorden, stalvleugel en ten oosten dwarsschuur met twee wagenhuizen uit de jaren 1920. Ten noordwesten bak- en melkhuis van circa 1850.