Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 21444 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Brigidaparochie

Pastorijstraat 49 (Beringen)
Alleenstaand huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen schilddak, voorzien van twee dakkapellen; door middel van gevelankers gedateerd AO 1655, doch grondig aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 9949 | Bouwkundig element

Brouwerij Het hoefijzer

Markt 9 (Berlaar)
Tot 1964 brouwerij, opgericht circa midden 19de eeuw door de familie Lambrechts. Meermaals verbouwd en aangepast.


ID: 9981 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Berlaarhof

Pastorijstraat 9-13 (Berlaar)
Kasteeltje in mengstijl met neo-Lodewijk XV- en neo-Lodewijk XVI-elementen, van 1858, verbouwd in 1864, huidige vorm van 1901. Omgevend parkgebied met voormalige hoevegebouwen en hovenierswoning.


ID: 10005 | Bouwkundig element

Station Berlaar

Stationsplein 1 (Berlaar)
Rechthoekig bakstenen gebouw met neoclassicistische kenmerken, één bouwlaag onder zadeldak, van 1912-1913.


ID: 79377 | Bouwkundig element

Notariswoning Burm met siertuin

Baron Tibbautstraat 12 (Berlare)
Het beeldbepalende herenhuis werd volgens kadastergegevens samen met het landgebouw met stal, bestemd voor de dienstbode, koetsier en hovenier, in 1877 gebouwd in opdracht van notaris Theodoor Urbain Burm. De architect is niet bekend. De grote achterliggende tuin met laat-19de-eeuwse landschappelijke aanleg werd wellicht ongeveer gelijktijdig met de bouw van het herenhuis aangelegd.


ID: 79375 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Groot Huys met park en tuinpaviljoen

Baron Tibbautstraat 2 (Berlare)
Het Groot Huys is een voorbeeld van een minstens tot de 17de eeuw opklimmende afspanningssite, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een landhuis met aanzien als eigendom van een adellijke familie. Gedurende de 19de eeuw werd het landhuis verbouwd en uitgebreid tot een U-vormige residentie in empire- en neoclassicistische stijl met een rijkelijk interieur en bijhorend koetshuis. Tot het domein behoort een park in landschappelijke stijl, aangelegd rond 1866 en voorzien van een tuinpaviljoen uit dezelfde bouwperiode.


ID: 79376 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Baron Tibbautstraat 8 (Berlare)
Pastorie, gebouwd in 1859 op de plaats van de oude pastoorswoning naar ontwerp van architect D. Der Kinderen uit Lochristi. Achterin gelegen vrijstaand gebouw met voortuin. Onderkelderd neoclassicistisch dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak en opgetrokken uit rode baksteen met verwerking van blauwe hardsteen.


ID: 83816 | Bouwkundig element

Notariswoning

Burg. de Lausnaystraat 15 (Berlare)
Aan de straat gelegen fraai herenhuis uit 1851 van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, geflankeerd door twee vooruitspringende zijvolumes van één travee en één bouwlaag met respectievelijk inrijpoort naar achtergelegen wagenhuis en tuin. Stoep voor het huis afgesloten door ronde arduinen stoeppalen verbonden met ijzeren buis. Grote achterliggende tuin met 19de- en 20ste-eeuwse landschappelijke aanleg met diverse tuinelementen in cement of terracotta.


ID: 83829 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Steeman

Burg. de Lausnaystraat 56 (Berlare)
Alleenstaand neoclassicistisch getint burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, oorspronkelijk één bouwlaag hoog, in 1898 met een verdieping verhoogd en voorzien van aangepaste gevel.


ID: 84668 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Berlare

Dorp 22 (Berlare)
Gemeentehuis, gebouwd in 1846 naar ontwerp van architect J.-B. De Pauw van Dendermonde. Bij dit nieuwe gemeentehuis hoorde eveneens een woning en herberg. Vanaf 1907 uitsluitend in gebruik als gemeentehuis en een woning voor de politiecommissaris. Gebouw van vier traveeën breed en twee bouwlagen onder zadeldak, in neoclassicistische stijl.