Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 60554 | Bouwkundig element

Brouwerij Facon

Kwabrugstraat 23 (Kortrijk)
Complex bestaande uit brouwerswoning, oude brouwzaal, opslagruimte en brouwtoren (vermoedelijk voormalige mouteest). Brouwerij, in oorsprong Damberd-Facon gesticht in 1874 door Allard-Victor Facon. Zijn zoon Aurel Facon, tevens burgemeester van Bellegem was beheerder tot 1934. Thans wordt de brouwerij nog steeds uitgebaat door leden van de familie Facon.


ID: 60473 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Lijsterstraat 10 (Kortrijk)
Alleenstaande dokterswoning van circa 1900. Tot in de 18de eeuw vestigingsplaats van de herberg Sint-Cornelius en gildehuis van de gilde van Sint-Barbara, de gilde van de Bosseniers en de handbooggilde van Sint-Sebastiaan.


ID: 59922 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning

Luipaardstraat 4-6 (Kortrijk)
Eenheidsbebouwing van bureel en conciërgewoning van 1923, naar ontwerp van architect Walter Vercoutere. Eenvoudige bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, verfraaid door het typisch gebruik van gele sierbaksteen voor de ontlastingsbogen.


ID: 60482 | Bouwkundig element

Malgrétouthoeve

Malgrétoutstraat 79 (Kortrijk)
Naam verwijst naar de in 1902 afgebroken Malgrétoutmolen. Historische hoeve met oudste vermelding in 1623-1625 in het renteboek van de heerlijkheid van Noord-Assche. In het landboek van Aalbeke (1759-1762), aangegeven als hoeve met L-vormige opstelling. In de Atlas der Buurtwegen (1843), aangegeven als hoeve met U-vormige opstelling. In de 19de eeuw was de hoeve eigendom van het hospitaal van Kortrijk.


ID: 60932 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markekerkstraat 30 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1910, zie cartouche, in neo-Vlaamse-renaissancestijl. Dubbelhuis, inspringende ten opzichte van de rooilijn en aan de straat afgezet door muurtje met smeedijzeren hek.


ID: 60660 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Meensesteenweg 285 (Kortrijk)
Half vrijstaand eclectisch enkelhuis van circa 1900, met smalle deurtravee afgelijnd door kroonlijst en breed vensterrisaliet met topgevel, gekenmerkt door kleurrijke geveluitwerking, zie wit-, groen- en bruingeglazuurde baksteen, groene siertegels en arduin.


ID: 59949 | Bouwkundig element

Vlasweverij De Stoop

Minister Liebaertlaan 1, 1B (Kortrijk)
Voormalige textielfabriek De Stoop. De site van de voormalige textielfabriek ligt parallel aan de Minister Liebaertlaan. Zij is toegankelijk via de voormalige burelen (nu restaurant) gelegen aan de Minister Liebaertlaan. In het westen paalt de fabriek aan het domein van de middelbare school Onze-Lieve-Vrouw-ter-Engelen (zogenaamd "'t Fort"). In het noorden paalt het voormalige fabrieksterrein aan de rechteroever van de Leie. Ten zuidoosten paalt het aan de tuinen van de privé-woningen in de Gentsestraat, waar zich tevens de voormalige directeurswoning bevindt. Op oude stadsplannen is merkbaar dat de ligging van het fabriekspand zich situeert vlak naast de binnenzijde van de oude stadswallen, die verdwenen in het midden van de 19de eeuw. Onder de weg die langs de fabriek loopt bevindt zich nog steeds de 19de-eeuwse riolering.


ID: 59955 | Bouwkundig element

Herenhuis De Rozen

Minister Liebaertlaan 14 (Kortrijk)
Herenhuis uit 1913 naar ontwerp van Henri Carbon in neo-Vlaamserenaissance-stijl en in 1928 uitgebreid in aansluitende bouwstijl naar ontwerp van Carlos Beyaert.


ID: 59964 | Bouwkundig element

Stadsvilla

Minister Liebaertlaan 32 (Kortrijk)
Deels vrijstaande stadsvilla aanknopend bij de Engelse cottage architectuur van 1924, naar ontwerp van Julien Debooserie. Het typische gebruik van contrasterend materialen (baksteen, bepleisteren en natuursteen) verdween door het bepleisteren en beschilderen van de gevel.


ID: 59953 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1924

Minister Liebaertlaan 9 (Kortrijk)
Burgerhuis van 1924, naar ontwerp van Charles Debels (Kortrijk). Opvallende lijstgevel door onder meer het contrasterend gebruik van witte baksteen en arduin. Imposante venstertravee belijnd door de boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters met arduinen bovendeel en de gebogen kroonlijst en erker. In 1946 verhoogde poorttravee, naar ontwerp van M. Gilbert.