Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2500 resultaten


ID: 40908 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Weynboslaan (Zaventem)
Kleine hardstenen veldkapel van 1871, omgeven door een linde en twee coniferen en ingeplant ten noordwesten van de Sint-Lambertuskerk.


ID: 209488 | Bouwkundig element

Kloosterhospitaal

Aartrijksestraat 77, 77A (Zedelgem)
Kloosterhospitaal van de zusters van liefde met nursingtehuis en dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Groot complex met meerdere gebouwen. Opgericht in 1864, oorspronkelijk hoeve gebouwd in 1860 en geschonken aan de zusters van liefde om er aan de bejaardenzorg te doen. Vervolgens zeer talrijke verbouwingen en uitbreidingen in de loop der jaren, ook aanpassing functies (ouderlingengesticht, weeshuis, buitengewoon basis- en secundair onderwijs, internaat en dagcentrum voor volwassen personen met verstandelijke beperking). Belangrijke verbouwingen en wijzigingen tussen 1950 en 1980: bouw nieuwe vleugel en wijzigen van de bestaande bebouwing (1959), nieuwe vleugels (1960 en 1963) en optrekken gebouw aan de straatkant (1961), nieuwe kapel (1964). Kapel met losstaande betonnen klokkentoren, éénbeukige zaalkerk met vlak koor opgetrokken in witbeschilderde baksteen. Overhoeks geplaatste muurtjes met vensterzone doorbreken de zijmuren. Monumentale inkomhal.


ID: 210069 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Bergenstraat 2A (Zedelgem)
Vrijstaande woning langs de weg, zie jaartal op de rechterzijgevel daterend van "1905". Laag, verankerd enkelhuis van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 210070 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Boudewijn Hapkenstraat (Zedelgem)
Opgericht in 1953 door de bewoners van de achterliggende hoeve ten gevolge van een belofte gedaan bij een ziekte. Rode baksteen op betonnen sokkel onder zadeldak (betonplaten) bekroond met smeedijzeren kruis. Korf- en spitsboognis met bakstenen omlijsting.


ID: 209500 | Bouwkundig element

Wegkapel

Brugse Heirweg (Zedelgem)
Wegkapelletje ingepast in de haag van het huis nr. 40, op de hoek met de Noordstraat de vroegere locatie van de "Noordmolen". Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) op een hoge vierkante, deels gepekte sokkel. Betraliede rondboognis met beeld van Maria.


ID: 209873 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dorp 14 (Zedelgem)
Vrijstaand diephuis, gelegen tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk een lage woning, tijdens het interbellum werd verhoogd en van een tuitgevel voorzien. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Tuitgevel met schouderstukken, witbepleisterd met imitatievoegen boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, in de top een rondbogig gevelkapelletje met beeld van Maria.


ID: 209541 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Dorpwegel (Zedelgem)
Circa 1955 door Félix Govaert opgericht ter nagedachtenis aan zijn zuster, omgekomen bij een bombardement op Ieper in 1940. Ingepast aan de achterzijde van een toegangspoort naar het achterliggende huis nummer 13. Kalkzandstenen, neogotische nis versierd met driepasboog en kruisbloem. Op de grond een marmerplaat met opschrift "A NOTRE FILLE / ET SOEUR ADOREE / MARTHE GOVAERT / 1924 -1940".


ID: 209874 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Emmaüs

Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.


ID: 209327 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Groenestraat 46 (Zedelgem)
Vrijstaand hoekhuis met de J. Vereeckestraat, volgens kadastergegevens daterend van circa 1939.


ID: 209888 | Bouwkundig element

Hoeve

Heidelbergstraat 32 (Zedelgem)
Boerenhuis met geïncorporeerde stalling in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), eventueel met kern opklimmend tot de 18de eeuw.