Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 84678 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp 62 (Berlare)
Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door een lage bakstenen muur met ezelsrug ter vervanging van het ijzeren hek, gebouwd in 1846. Sober neoclassicistisch dubbelhuis met witgeschilderde bakstenen gevels op nieuwe hardstenen plint onder schilddak.


ID: 84694 | Bouwkundig element

Herenhuis Janssens

Gaver 5 (Berlare)
Achterin gelegen herenhuis uit 1866 ter vervanging van de oude boerenwoning; op de Ferrariskaart van 1771-1778 weergegeven als een omgrachte hoeve die toen ook het aanpalende erf nummer 3 omvatte. Diepe voortuin, aan de straat met fraai ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuiltjes.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 208015 | Bouwkundig element

Veehandelaarswoning

Veerstraat 9 (Berlare)
Voormalige veehandelaarwoning, nu in gebruik als opslagplaats bij slagerswinkel. Aan drie zijden vrijstaand hoekhuis ingeplant aan wegsplitsing van Veerstraat tussen het dorpscentrum en de Schelde.


ID: 201044 | Bouwkundig element

Fort van Haasdonk

Bankstraat 3X (Beveren)
Het fort van Haasdonk is een betonnen pantserfort uit de buitenste fortengordel van de vesting Antwerpen, gebouwd in 1906-1914. In die periode werd de buitenste fortengordel met 25 forten en schansen uitgebreid, waaronder het fort van Haasdonk. De vesting Antwerpen bereikte toen haar maximale uitbreiding.


ID: 17447 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brugstraat 3 (Beveren)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Licht verhoogde begane grond op arduinen sokkel.


ID: 17452 | Bouwkundig element

Burgerhuis Sleutelhof

Brugstraat 51 (Beveren)
Alleenstaand huis van vijf traveeën met één en twee bouwlagen onder zadeldaken. Mogelijk oude kern, confer cartouche met jaartal 1645 en sleutel, doch zonder zichtbare sporen.


ID: 17194 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Camermanstraat 21 (Beveren)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van een arduinen plint en horizontaal gemarkeerd door geprofileerde kordons.


ID: 17196 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Camermanstraat 33 (Beveren)
Huis van één bouwlaag en (thans) vier traveeën onder zadeldak; oudere kern verraden door aandaken met schouderstukken.


ID: 200942 | Bouwkundig element

Woning kapelbewaarster

Gaverlandstraat 147 (Beveren)
In 1869 koopt de kerkfabriek de gronden en wordt de kapel uitgebreid en de huidige conciërgewoning gebouwd. Sinds dat jaar woont de kapelbewaarster in het huis. Het eenvoudige neoclassicistische huis telt drie traveeën en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak.