15102 resultaten
ID: 74846 | Bouwkundig element
Ronselarestraat 71 (Brugge)
Deels vernieuwde hoeve bestaande uit losse witbeschilderde bestanddelen. Woonhuis met opkamertraveeën waarvan de zijgevel is voorzien van drie kleine steunberen. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Bijhorende boomgaard met meidoornhaag.
ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.
ID: 83037 | Bouwkundig element
Sint-Clarastraat 48B (Brugge)
Voormalige 16de-17de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type; oudste kern met opkamer aan de tuinzijde. In 1973, inrichten als burelencomplex naar ontwerp van architecten L. en P. Viérin (Brugge), daartoe wordt het bestaande volume ingrijpend verbouwd en wordt, palend aan de achterzijde en dwars op het hoofdgebouw, een nieuwe L-vormige vleugel opgetrokken.
ID: 77185 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66. De oorspronkelijke trapezoïdale omwalling is bewaard ten oosten en ten zuiden en er zijn nog restanten van de boomgaarden met hoogstammige fruitbomen.
ID: 83222 | Bouwkundig element
Snaggaardstraat 21 (Brugge)
Geheel bestaande uit twee aaneengesloten bakstenen diephuizen van twee bouwlagen en een hierop aansluitende muur met steurberen en korfboogpoort voorzien van afgeschuinde dagkanten. Later verhoogd aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de achtergevel en kleine aanbouw tegen de zijgevel. Tegen de rechter buitenmuur van het rechter pand is een stalletje onder lessenaarsdak aangebouwd. Samenstel van twee diephuizen van respectievelijk één en twee/ één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de-17de eeuw. Huidig uitzicht resultaat van restauratie in 1990 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).
ID: 77522 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Spijkersdreef, Spijkerswegel 11-17 (Brugge)
Kasteeldomein met kasteel zogenaamd "De Spijker" met monumentale toegangsdreef, park, oude omwallingen, kasteel, koetshuis, ijskelder met grot en boerderij.
ID: 77519 | Bouwkundig element
Spijkerswegel 3 (Brugge)
De hoeve bestaat uit verschillende bestanddelen, wellicht uit de 18de en 19de eeuw, gesitueerd rond een onverhard erf. Traditionele, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.
ID: 79711 | Bouwkundig element
Stapelvoorde 27 (Brugge)
Hoeve toegankelijk via een lange oprijlaan afgezoomd met populieren. Staat weergegeven op een kaart van 1725. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Boerenhuis met 19de-eeuws uitzicht doch met oudere 17de-eeuwse kern.
ID: 79803 | Bouwkundig element
Stationsstraat 9 (Brugge)
Vermoedelijk oude kern van "1774", zie jaarsteen. Verankerde bakstenen gevels, beschilderd boven een gepekte plint.
ID: 79714 | Bouwkundig element
Stationsweg 24 (Brugge)
Gebouwenconfiguratie, bestaande uit een boerenhuis en schuur, weergegeven op een kaart van 1785. Uitbreiden van boerenhuis met schuurvleugel en afbraak van de bestaande schuur, reeds weergegeven op een kaart van 1785.