Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 300033 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom met boomkapel

Solegemweg (Lede)
Langs de Solegemweg, in de hoek van een weide, staat een geknotte linde. In de boom werd zichtbaar van op de weg een boomkapel opgehangen.


ID: 303940 | Landschappelijk element

Bruine beuk in park van Koninklijk Gesticht van Mesen

Stationsstraat (Lede)
Deze solitaire bruine beuk staat aan de noordrand van het park van het vroegere Koninklijk Gesticht van Mesen te Lede. De inplanting aan de rand van een grote open ruimte en de opvallende groeiwijze maken de boom tot een beeldbepalend element.


ID: 130346 | Landschappelijk element

Opgaande schietwilg

Watermolenstraat (Lede)
Een flink uit de kluiten gewassen schietwilg met een stamomtrek van 462 cm (2006) staat er in de perceelsrand langs de Watermolenstraat. Deze boom is door zijn omvang beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 24317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel van 1954 met linde

Hemelhoek (Ledegem)
Op splitsing gelegen wegkapel beschaduwd door twee jonge lindebomen; van 1954.


ID: 24279 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenbekekapel met kapelhof

Kleine Izegemsestraat, Steenbeekpad (Ledegem), Rommelen (Wevelgem)
Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Kapel beschaduwd door lindes.


ID: 24320 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Lindenhof met erfbeplanting

Kleine Moorsleedsestraat 12 (Ledegem)
Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje.


ID: 24371 | Bouwkundig element

Hoeve Oosthove

Sint-Eloois-Winkelstraat 112 (Ledegem)
De semigesloten hoeve was oorspronkelijk afhankelijk van de Guldenbergabdij te Wevelgem. De afzonderlijke hoevegebouwen bewaren een gaaf laat-18de- of vroeg-19de-eeuws volume en detaillering. Bij de erfoprit bevindt zich een kapel. Lage, verankerde, bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken rondom een deels gekasseid erf met mestvaalt. Oorspronkelijk rechthoekige omwalling behouden ten zuiden en nog afleesbaar ten westen, oude knotwilgen en -populieren. Ten noordwesten, vijver circa 1778 uitgegraven ten behoeve van veldoven bij de volledige herbouw van de hoeve. Erftoegangen ten noordwesten, en ten zuidwesten tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 91538 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ten Hove

Hulstsestraat 1 (Lendelede)
Historische hoeve Goed ten Hove, bestaande uit een boerenhuis uit 1926 en begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen op een site met oostelijk walgrachtrestant, die minstens opklimt tot het begin van de 16de eeuw. Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen in een vierkante constellatie rond het erf.


ID: 91581 | Bouwkundig element

Steenbakkershoeve

Manpadstraat 9 (Lendelede)
Toegankelijk via een erfoprit aan westzijde van de straat, gesitueerd tussen het kruispunt met de Hulstemolen- en de Rozebeeksestraat, bestaande uit begin-20ste-eeuwse landgebouwen en woonhuis vermoedelijk met oudere kern. Minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 91588 | Bouwkundig element

Bergmolenkruis

Molenstraat (Lendelede)
Geplaatst tegen een gekandelaarde haagbeuk, tegenover de plek waar zich voorheen de Bergmolen bevond. Eenvoudig houten kruis met ijzeren polychroom uitgevoerd Christusbeeld.