2577 resultaten
ID: 85199 | Bouwkundig element
Westremstraat 87 (Wetteren)
Hoeve van het semigesloten type met voornamelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw daterende bedrijfsgebouwen en later vernieuwde woning, teruggaand op een oudere hoeve. Erf met voortuin aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk op bakstenen voet en tussen gemetste hekpijlers.
ID: 71666 | Bouwkundig element
Bissegemstraat 122 (Wevelgem)
Complex op L-vormige plattegrond bestaande uit een dieper in gelegen 18de-eeuws woonhuis en de 19de-eeuwse uitbreiding (woonhuis + vlasschuur) aan de straatzijde. Complex aan de straat afgezet door betonnen hek. Beboomde tuin met onder meer populieren. Typisch gerotseerd grotje gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
ID: 71334 | Bouwkundig element
Ieperstraat 139-141 (Wevelgem)
De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1530, ze was eigendom van de heren van Moorsele en Ter Gracht, maar behoorde niet tot het foncier van de heerlijkheid. Heden hoeve bestaande uit verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Poortgebouw, stal, nieuwe loodsen en schuur in U-vorm opgesteld rond een deels verhard erf. Ten westen vrijstaand woonhuis en bakhuisje. Ten zuiden, tabaksast.
ID: 40855 | Bouwkundig element
Beekstraat 172 (Wezembeek-Oppem)
Gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Jan Baptist Overloopstraat. Brouwerij vermeld sedert de 15de eeuw, huidige gebouwen sterk gerestaureerd, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.
ID: 76149 | Bouwkundig element
Eetgoedstraat 1 (Wichelen)
Dubbel omgrachte herenhoeve, gesitueerd in het zuiden van Schellebelle en toegankelijk via een gekasseide dreef. Domein met een ruim vierkant wooneiland binnen een uitgebreid en complex grachtenpatroon. Aan de noordoostzijde in de as van de rechte toegangsdreef gelegen langgerekt gebouw met huidige woning. Symmetrisch geheel met centraal een toren met poortgebouw van drie bouwlagen hoog onder leien tentdak, geflankeerd door de voorheen gewitte voormalige hoevegebouwen met boerenhuis in rechtervleugel.
ID: 89451 | Bouwkundig element
Bossenstraat 43 (Wielsbeke)
Historische hoeve "Goet te Plante", in geschiedenis minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw, thans bestaande uit voornamelijk 19de-eeuwse losstaande bestanddelen en boerenhuis teruggaand tot de 18de eeuw.
ID: 89606 | Bouwkundig element
Caignaardstraat 1 (Wielsbeke)
Historische hoeve "Goet te Hooghcamere", bestaande uit losstaande en aaneengebouwde 18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen, in kern of geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw.
ID: 89607 | Bouwkundig element
Caignaardstraat 11 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, met boerenhuis uit het interbellum. In geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Op de kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het boerenhuis afgebeeld haaks op de straat georiƫnteerd en met een poel of restant van een walgracht aan de oostzijde.
ID: 89453 | Bouwkundig element
Gaverstraat 2 (Wielsbeke)
Kleine hoeve, bestaande uit losse hoevegebouwen, grotendeels opgetrokken in het laatste kwart van de 19de eeuw.
ID: 89454 | Bouwkundig element
Grote Molstenstraat 5 (Wielsbeke)
De geschiedenis van de site klimt minstens op tot het tweede kwart van de 17de eeuw, op een kaart bij het renteboek van de heerlijkheden Vijve en Ingelmunster (1642) wordt een boerenhuis afgebeeld. Op de kaart van het vierde kanton, de "West wijck", van het landboek van Wielsbeke (1720) wordt schematisch een groot boerenhuis afgebeeld, haaks op de weg georiƫnteerd.