Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 13183 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Weyninckhoven

Geelhandlaan 1 (Hove)
Het T-vormig classicistisch kasteel is gelegen in een beboomd park binnen een brede omgrachting. In het domein staan ook een hovenierswoning en een koetshuis.


ID: 13205 | Bouwkundig element

Gasthuishoeven

Lintsesteenweg 697-699 (Hove)
Op gronden van Sint-Elisabethgasthuis van Antwerpen opgerichte, sterk verbouwde hoeven met losstaande bestanddelen, met kern uit de 18de eeuw.


ID: 13206 | Bouwkundig element

Domein landhuis Rodenburg

Lintsesteenweg 739 (Hove)
Het kasteel werd in 1902 opgetrokken in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van architect Eugène Geefs. Vermoedelijk werd in 1906 de hovenierswoning Borgland bijgebouwd.


ID: 13225 | Bouwkundig element

Kasteeldomein Rattennest

Mortselsesteenweg 91 (Hove)
Het huidig gebouw dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het kasteel en een deel van het oorspronkelijke domein bleef ongerept behouden te midden van een villawijk.


ID: 13235 | Bouwkundig element

Kasteel Cappenberg

Wouwstraat 44 (Hove)
Kasteel op rechthoekige plattegrond, ingeplant in beboomde tuin met grasperk aan zuidzijde.


ID: 135099 | Landschappelijk geheel

Margijsbos en Kasteel Van Der Vorst

Huldenberg, Loonbeek (Huldenberg)
Het Margijsbos of het historische Sergijsbos op de oostflank van de IJsevallei komt reeds voor op de Ferrariskaart. Het voorheen omgracht en gedeeltelijk ommuurd kasteeldomein Van Der Vorst vormde een feodale site met kasteel, castrale kapel (de huidige Sint-Antoniuskapel) en watermolen. Een lange rechtgetrokken sectie van de IJse die eindigt bij de watermolen vormde de hoofdas van het domein. In het microreliëf zijn de oorspronkelijke oevers van talrijke vijvers nog duidelijk te bespeuren. Na de verlanding heeft zich een rijk, beekbegeleidend bostype ontwikkeld, dat onmerkbaar overgaat in de beboste hellingen. Restanten van de formele parkaanleg zijn oude meidoorn- of haagbeukhagen, zwaar afgetopte zomerlindes en oude beuken. Door de eerder beperkte aanleg in de 18de eeuw heeft het Margijsbos zijn primitief wegenpatroon met hellingopwaarts kronkelende holle wegen behouden.


ID: 43296 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof ten Bosch

de Limburg Stirumlaan 66 (Huldenberg)
Grote gesloten hoeve waarvan het poortgebouw het jaartal 1768 draagt en het ensemble blijkbaar voornamelijk tot de tweede helft van de 18de eeuw behoort. Vrij homogene gebouwen rondom het grote binnenhof met waterput.


ID: 302493 | Landschappelijk geheel

Vossekouter

Vossekouter, Zavelstraat (Huldenberg), Varrendel (Overijse)
Het gebied de Vossekouter, met een oppervlakte van 53,76 hectare, strekt zich uit over de zuidoostelijke rand van Huldenberg (op de grens met Overijse) en bevindt zich op het Brabants leemplateau. Het gaat om een ongerepte kouter met aan de rand van het plateau bossen. De Vossebeek ontspringt in het zuidoostelijk deel van dit gebied. Omwille van de aanwezigheid van hellingbossen en een centraal in het landschap gelegen holle weg (noordwest-zuidoost georiënteerd) met een specifieke begroeiing heeft dit gebied een hoge esthetische, botanische en geomorfologische waarde.


ID: 41071 | Bouwkundig element

Prairiehoeve

Geersbroekstraat 31 (Hulshout)
Intacte hoeve in geleemde vakwerkbouw; één bouwlaag op bakstenen, deels gepikte stoel onder zadeldak.


ID: 41085 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borght

Heide 39-41 (Hulshout)
Het huidige kasteel is in kern een classicistisch landhuis, daterend van 1780, dat in de loop van de 19de eeuw een neoclassicistisch uitzicht heeft verkregen.