Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 55122 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Duingalm

Westendelaan 240 (Middelkerke)
Wederopbouwhoeve, volgens bewoners uit 1921, aansluitend bij regionale hoevebouw: opstelling: losse, lage bestanddelen rondom geasfalteerd erf met centrale siertuin; ten zuiden toegankelijk; boerenhuis ten zuiden; stallingen ten oosten en ten westen, schuur met tweeledig wagenhuis ten noorden.


ID: 54865 | Bouwkundig element

Hoeve

Zevekotesteenweg 6 (Middelkerke)
Aan de weg gelegen hoeve met deels aaneengesloten lage verankerde en meestal witgekalkte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, opgesteld rondom een deels gekasseid erf met resten van bakstenen stoepen en door middel van muur afgesloten vaalt. Sier- en moestuin ten zuidwesten. Ten zuiden, sporen van omwalling confer reliëf. Drenkplaats ten westen. Boerenwoning uit de 18de eeuw van twee traveeën + twee opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak. L-vormige stalvleugel - in kern teruggaand tot de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 34264 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Antonius abtparochie met tuin

de Kerchovestraat 19 (Moerbeke)
Pastorie gebouwd circa 1910 ter vervanging van de gesloopte pastorie in de Plaisantstraat. Bakstenen villa van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken, met neotraditionele inslag en omgevende tuin.


ID: 34276 | Bouwkundig element

Kasteel Van Geeteruyen

Eksaardsedam 48 (Moerbeke)
Grote villa in eclectische stijl opmerkelijk door zijn monumentaal karakter, pittoreske aanblik en merkwaardige mengeling van bouwkarakteristieken ontleend aan de hout- en vakwerkbouw, de art nouveau en de traditionele landhuisarchitectuur. Rechthoekig houten bijgebouw, vroeger washuis en waarschijnlijk ook koetshuis en stallen. Twee kleine betonnen bunkers, vooraan en achteraan in het noordelijk gedeelte van het park; opgericht in 1916-1917 door de Duitsers als onderdeel van de Hollandstellung.


ID: 34294 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Heilig Hartparochie met tuin

Kruisstraat 39 (Moerbeke)
De pastorie met omringende tuin werd opgetrokken in 1906-1907 naast de parochiekerk Heilig Hart en eveneens naar ontwerp van architect A. De Pauw. Het dubbelhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De neogotische bakstenen lijstgevel wordt gekenmerkt door verticaliserende spitsboogvormige spaarvelden per travee.


ID: 34292 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart met kerkhof

Kruisstraat 41 (Moerbeke)
Georiënteerde driebeukige basilicale kerk in neogotische baksteenbouw van 1908 naar ontwerp van architect A. De Pauw. Rond aangelegd plantsoen vooraan met ommegang van de zeven blijde en droevige mysteries van Onze-Lieve-Vrouw, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Zeven bakstenen sokkelkapelletjes met neogotische inslag. Vroeg 20ste-eeuws kerkhof aansluitend bij het koor van de kerk. Op het kerkhof staat een calvarie, lijkenhuis, een collectie van kindergraven en verder voornamelijk naoorlogse graftekens.


ID: 34301 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lippens

Lindenplaats 7, 7A (Moerbeke)
Aan de straat palend kasteel geflankeerd door gemetste hekpijlers en fraai hekwerk. Achterliggend deels ommuurd park. Vrij imposant bak- en natuurstenen kasteel op min of meer rechthoekige plattegrond in neoclassicistische stijl. Twee bouwlagen van drie traveeën op kelderverdieping met verhoogde begane grond en afgedekt door een leien mansardedak. Bijbehorende voormalige conciërgerie palend aan de zijgevel van nummer 5.


ID: 34321 | Bouwkundig element

Bijgebouwen van kasteel Lippens

Plaisantstraat 2 (Moerbeke)
Paardenstallen, koetshuis en huis van de paardenknecht afhangend van kasteel Lippens en gelijktijdig met het kasteel gebouwd circa 1879. Zijdelings aan de straat palend U-vormig gebouw van bak- en natuursteen met eclectische inslag onder snijdende leien schilddaken.


ID: 52832 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Colburnlei 5 (Mol)
Typische villa met omringende tuin, opgetrokken circa 1925 in opdracht van de glasfabriek Glaverbel.


ID: 52892 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Maat

De Maat 1-4 (Mol)
Voormalig kasteeldomein met bewaarde bakstenen bijgebouwen met typisch eigentijdse verwerking van gele baksteen, uit begin 20ste eeuw. Deels ommuurd park in laat-landschappelijke stijl met bewaarde ijskelder en dreef. Vloeiweide in het zuidelijke deel van het domein.