Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 302048 | Bouwkundig element

Woning met kantoren en bakkerij Bruinhart

Zurenborgstraat 45-47 (Antwerpen)
Postmodernistische eengezinswoning met kantoren en industriële bakkerij, gebouwd in opdracht van de nv Bruinhart, naar een ontwerp door de architect Lut Prims uit 1980-1983.


ID: 302043 | Bouwkundig element

Woning en studiebureau Pfeffermann

Zurenborgstraat 6-8 (Antwerpen)
Eengezinswoning met kantoren van het studiebureau BTC, gebouwd in opdracht van Oscar Pfeffermann, naar een ontwerp door de architecten Herman De Winter en Herman Van Hunsel uit 1976-1977.


ID: 4770 | Bouwkundig element

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Zwartzustersstraat 42 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Cecile Verhoeven, naar een ontwerp door de architect Frans Stuyck uit 1907.


ID: 4771 | Bouwkundig element

Winkelhuis in eclectische stijl

Zwartzustersstraat 44 (Antwerpen)
Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de kinderen Schuybroek, naar een ontwerp door de architect Alexis Van Mechelen uit 1896.


ID: 135393 | Landschappelijk geheel

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.


ID: 135399 | Landschappelijk geheel

Bouvelobos en Hemsrode

Anzegem, Gijzelbrechtegem (Anzegem), Elsegem, Petegem-aan-de-Schelde, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat enerzijds de versnipperde boskern van het vroegere Bouvelobos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-inteerfluvium met omgevend open akkerareaal, versneden door smalle beekvalleien en anderzijds de domeingoederen rond het Kasteel van Hemsrode. Rond de historische hoeves Ten Bulke en Hof te Bouvelo bevinden zich oude, middeleeuwse ontginningskernen. Daarnaast zijn in het gebied ook Steentijd-nederzettingen bekend. Het open en nagenoeg onbebouwd karakter, plaatselijk afgewisseld met traditioneel beheerde bossen met bronactiviteit, het waterrijke kasteeldomein van Hemsrode doorsneden door dreven, de uitgesproken hoogteligging (topzones) op de waterscheidingskam en de weidse vergezichten op zowel de Schelde- als de Leievallei vormen voorname landschapskenmerken.


ID: 135158 | Landschappelijk geheel

Tiegemberg met Sint-Arnolduspark, Hellebos en omgeving

Ingooigem, Tiegem (Anzegem)
Dit gebied omvat een deel van de kamlijn van het Schelde-Leie-interfluvium met de Tiegemberg, het Sint-Arnolduspark en het Hellebos en omgevend landbouwgebied. Langs de hellingen zijn heel wat dalhoofden en bronnen aanwezig. De dalhoofden zijn sterk ingesneden en hebben taluds langs de valleigrenzen. Vaak liggen de valleien onder weiland met perceelsrandbegroeiing (zoals knotbomen en opgaande bomen) of onder loofbos. De loofbossen herbergen een rijke voorjaarsflora.


ID: 81719 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelstraat 1 (Anzegem)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. Laag volume van zeven traveeën verfraaid door overhoekse fries, licht getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Ten zuidwesten de deels vernieuwde stal. Bakhuisje.


ID: 81386 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Arendstraat 2 (Anzegem)
Hoevetje met 19de-eeuws uitzicht, losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken gegroepeerd rond een bekiezeld erf.


ID: 81642 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Balland 2 (Anzegem)
Lager gelegen 19de-eeuwse arbeiderswoning, voorheen herberg. Volume aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepikte plint, onder pannen zadeldak. Getoogde muuropeningen met deels behouden schrijnwerk.