Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

318 resultaten


ID: 130546 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als kapelboom

Warandestraat (Wetteren)
Langs de Warandestraat, bij een kruispunt van veldwegen, staat een gekandelaarde linde. Hij vervult er de functie van hoekboom en er is een boomkapel in opgehangen.


ID: 132083 | Landschappelijk element

Twee opgaande kapellinden Troost der Bedruktenkapel

Brugstraat 51 (Wichelen)
Op een kruispunt staat de kapel Troost der Bedrukten die geflankeerd wordt door twee Hollandse lindes. Het gaat om opgaande bomen die samen met de kapel een beeldbepalend element vormen.


ID: 77656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

Margote (Wichelen)
Neoclassicistische kapel, volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Jonge linde ter vervanging van oudere vrijheidsboom.


ID: 304310 | Landschappelijk element

Veteraanlinde als herdenkingsboom bij Wijnegemhof

Turnhoutsebaan (Wijnegem)
In het park bij het Wijnegemhof staat een oude solitaire lindeboom, het is een relict uit een dreef die op de Ferrariskaart (ca 1775) is ingetekend. Ook op de huidige kadasterkaart is de 18de-eeuwse situatie van de tuin, die dateert van voor de heraanleg in Engelse landschapsstijl (ca 1854), nog weergegeven en staat de boom precies in de hoek waar twee dreven elkaar raken. Deze veteraanboom is bijgevolg meer dan 250 jaar oud en is omwille van de verzwakte stambasis zwaar teruggesnoeid. De stam is voor het grootste deel weggerot en bestaat nog uit schilvormige stamfragmenten waarvan er twee over elkaar zijn geschoven.


ID: 130354 | Landschappelijk element

Lindendreven bij grote spiegelvijver kasteeldomein Leeuwergem

Leeuwergem (Zottegem)
Twee lindendreven langs de grote spiegelvijver. De dreven aan de oost- en westzijde van de kasteelvijver bestaan uit enerzijds een jonge opgaande bomenrij die werd aangeplant in de tweede helft van de 20ste eeuw (dit zijn telkens de bomenrijen dichtst bij de vijver). De buitenste bomenrijen anderzijds bevatten nog de bomen die zijn aangeplant bij de aanleg van het domein in de 18de eeuw. Deze oude lindes zijn traditioneel gekandelaard. Aan de oostzijde zijn er nog 18 en aan de westzijde 19 originele lindes aanwezig. De bomenrijen aan de waterkant werden vervangen door jonge Hollandse linden; de oude gekandelaarde linden zijn zomerlinden. Er is ook nog een minder geslaagde inboet met beuk en een zilverlinde. Bij de toegang tot het lovertheater staat nog een enorme beuk in de dreef met een stamomtrek van 499 cm (2007).


ID: 130785 | Landschappelijk element

Twee kapellinden bij Sint-Andrieskapel

Strijpen (Zottegem)
Twee Hollandse lindes vormen de kapelbeplanting bij de Sint-Andrieskapel die oorspronkelijk uit meerdere bomen (vijf of zeven) heeft bestaan. De oudste kapelbomen zijn begin de jaren tachtig verwijderd en dit ten gevolge van stormschade en wegverbreding. Het is een oude traditie om lindebomen te planten bij een kapel. Bovendien staat de kapel met kapelbomen ook bij een kruispunt van wegen.


ID: 132749 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden

Strijpen (Zottegem)
Twee opgaande Hollandse linden met nestvormige takkenstructuur centraal in de kruin. Heel wat aangeplante lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Het is meer bepaald een inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. Mogelijks is deze lindenkloon een variëteit die via de handel verspreiding heeft gekend tot ver buiten onze landgrenzen. Het zijn mooi gevormde en beeldbepalende linden in een weiland. Linde werd zéér dikwijls gehouden door imkers omwille van de rijke bloei, een wellust voor de bijen.


ID: 132504 | Landschappelijk element

Kapellinden De Vlamme

De Vlamme (Zottegem)
Beneden De Vlamme, een steile weg op de valleihelling van de Traveinsbeek, staat een wegkapel die wordt geflankeerd door twee lindebomen. De kapel en de bomen staan tegen een hoog talud, ze staan tevens bij het kruispunt waar een losweg op De Vlamme uitkomt.


ID: 132503 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij als schermbeplanting

Emmerstraat 20 (Zottegem)
Op traditionele wijze werd er een lindenbomenrij als schermbeplanting aangeplant op de zuidwestkant van het erf. Dit gebeurde met gekandelaarde linden en aan de overkant van de straat. Het oude gebouwtje werd inmiddels vervangen door nieuwbouw. Het oude kwetsbare gebouwtje stond hier hoog op een akker en werd beschermd tegen wind en regen, maar ook tegen de zon. Ook kon bijvoorbeeld het ingespannen paard onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het aanplanten van linden bij de inkom van het erf is tevens een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het zijn vier linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 293 cm.


ID: 130773 | Landschappelijk element

Zevensacramentenboom

Gentse Steenweg (Zottegem)
De Zevensacramentenboom is een oude knotlinde met zeven zwaar ontwikkelde gesteltakken. De boom staat naast het dorpsschooltje en werd er vermoedelijk door de pastoor gebruikt als educatief voorwerp om toelichting te geven bij de zeven sacramenten tijdens de godsdienstlessen. De boom markeert er ook de hoek van een kadastraal perceel en bij deze hoek komt ook een voetweg uit op de Gentse Steenweg.