Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

340 resultaten


ID: 301180 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Kapellendries (Melle)
Een gekandelaarde zomerlinde werd als kapellinde aan de achterzijde van de kapel geplant.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 130882 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vrijheidsboom

Koning Albert I-Plein (Merelbeke)
Op het dorpsplein van Bottelare tegenover de parochiekerk Sint-Anna staat op het Koning Albert I-plein een mooi gevormde monumentale zomerlinde (Tilia platyphyllos). Het zou de vrijheidsboom zijn die na de onafhankelijkheid van België op 30 april 1831 werd geplant.


ID: 301032 | Landschappelijk element

Geknotte haagbeuk en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke)
Bij de erftoegang van een hoeve staan twee welkomstbomen. Twee verschillende soorten: een oude geknotte haagbeuk en een gekandelaarde zomerlinde. Beide bomen zijn traditioneel gesnoeid in functie van het aanmaken van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 131453 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de hoeve. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131059 | Landschappelijk element

Opgaande lindendreef

Etbos (Moerbeke)
Van bij de Moervaart loopt een gekasseide dreef naar het Kasteel Wulfsdonk. De dreef bestaat uit opgaande Hollandse lindes en enkele zomerlindes met zeer veel opslag aan de basis.


ID: 130385 | Landschappelijk element

Etagelinde

Achterbos 251 (Mol)
De etagelinde (Tilia platyphyllos) in de achtertuin van de woning Achterbos 251 werd vermoedelijk aangeplant tussen 1640 en 1750.


ID: 132593 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindendreef Kasteel Nazareth

Lindendreef (Nazareth)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De gekandelaarde lindendreef die de verbinding maakt tussen dorpskern en het kasteel is 400 meter lang en bestaat uit 100 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie waren er acht bomen verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.


ID: 303946 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Noël Schoorensstraat (Nazareth)
Bij het kruispunt van de Noël Schoorensstraat met de Steenweg werd na de Onafhankelijkheid van België in 1830 een vrijheidsboom geplant. Het betreft een beeldbepalende zomerlinde die op traditionele wijze werd gekandelaard. Op foto’s die de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog vaststellen is de toen ongeveer negentig jarige boom te zien, hij was blijkbaar ongeschonden en werd gefotografeerd na een snoeibeurt.


ID: 300905 | Landschappelijk element

Twee opgaande lindes bij wegkruis

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. (Ninove)
Bij een wegkruis staan twee opgaande zomerlindes. Het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.