Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1182 resultaten


ID: 75424 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Grens 14-16 (Arendonk)
Volgens de huidige eigenaars in kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in het laatste kwart 19de- eerste kwart 20ste eeuw en in 1976 en volgende gerestaureerd.


ID: 75469 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job

Vrijheid (Arendonk)
Neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van E. Dieltiens, 1901-1904, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Job.


ID: 75508 | Bouwkundig element

Sigarenfabriek van de Gebroeders Verellen & Cie, later Karel I

Wampenberg 26 (Arendonk)
Eerstesteenlegging en oprichting in 1920 naar ontwerp van architect E. Dobbeleers, uitbreidingen circa 1956 en 1962; sedert 1975 opslagplaats.


ID: 76780 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Godardus

Schutstraat 4 (Asse)
Classicistische zaalkerk, gebouwd in 1764 in opdracht van de abdij van Groot-Bijgaarden, en tot op vandaag omringd door een ommuurd kerkhof.


ID: 76303 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en scholencomplex van de zusters bernardinnen

Assenedestraat 18 (Assenede)
Oprichting van een klooster door de zusters bernardinnen van Oudenaarde begin 1844 door toedoen van pastoor Verschraegen, die voorheen onderpastoor was van Sint-Walburga in Oudenaarde en naar het model van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal een gesticht voor zieken, bejaarden en behoeftige wou stichten in Bassevelde.


ID: 76427 | Bouwkundig element

Vrije Basisschool

Weststraat 7 (Assenede)
Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat; uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. Het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde werden gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw. Behouden schoolvleugel in de tuin van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint.


ID: 79262 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Brugstraat (Avelgem)
Neogotische kerk opgetrokken tussen 1865 en 1867 naar ontwerp van architect Verbeke (Brugge). Plattegrond in de vorm van kruisbasiliek met asymmetrisch geplaatste westtoren. Schip en zijbeuken van drie traveeën en uitspringend transept van één travee en met rechte sluiting. Vrij imposant koor van drie traveeën met driezijdige sluiting; zijkoren van één travee met rechte sluiting. Sacristie ten zuidoosten. Ten zuidwesten van de kerk, ter hoogte van de zijbeuk, staat een arduinen Heilig Hartbeeld op dito sokkel. Ten noordoosten van de kerk staat een gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 79047 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amelberga

Doorniksesteenweg (Avelgem)
Hoger gelegen, niet-georiënteerde driebeukige hallenkerk met omringend kerkhof begrensd door bakstenen muurtje. Neogotisch kerkgebouw van 1857 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Pierre Nicolas Croquison, gedeeltelijk vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) en gerestaureerd in 1924. Bedehuis opgetrokken ter vervanging van de 11de-eeuwse Romaanse kerk die herhaaldelijk verbouwd werd. Arduinen piëta.


ID: 79043 | Bouwkundig element

Hof van Ename

Doorniksesteenweg 388 (Avelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Hof van Ename" of "Hof van Bossuit". De heuvelrug waarop de hoeve is ontstaan, was reeds bewoond in de Romeinse tijd, als centrum van een villa. Woonhuis ten oosten, dubbele dwarsschuur te noorden, cichorei-ast en voormalig open wagenhuis ten westen. Beeldbepalende poortdoorgang met geïncorporeerde duiventoren. Ten zuiden, stalvleugels. Bewaarde kasseiweg. Vervallen kapelletje. Onderkelderd dubbelhuis met laag volume van veertien traveeën van gewitte baksteen met getrapte fries. Bij deur nisje met heiligenbeeld.


ID: 79319 | Bouwkundig element

Klooster en school

Moerbeekstraat 1-3 (Avelgem)
Voormalig klooster met bijhorende school. Het klooster is thans een woonhuis. De klassenvleugel doet nog steeds dienst als gemeentelijke basisschool. Traditioneel dubbelhuis van 1905, zie tegels. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met fraaie dakruiter onder ingesnoerd tentdak. Boven de deur muurnis met heiligenbeeld.