Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1870 resultaten


ID: 41530 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Hilariusparochie met tuin

Dorpsstraat 26 (Bierbeek)
Pastorie uit de 17de eeuw met gerecupereerde laatgotische poort, verbouwd in 1875-1876 met behoud van de volumes, gelegen in pastorietuin van oorspronkelijk circa 80 are, met­ ty­pische dualiteit: een vlak, bij de pastorie aansluitend vroeger geometrisch geordend gedeelte en, daarnaast, een hellend, bebost 'landschappelijk' gedeelte met een lindedreefje.


ID: 306513 | Landschappelijk element

Dreef

Dreef (Bierbeek)
De Dreef vormt een rechte verbinding tussen de Tiensesteenweg en het kasteel Felixhof in het zogenaamde Klein Park.


ID: 300774 | Landschappelijk element

Het Klein Park

Dreef 2, Klein Park 1 (Bierbeek)
Tot landhuis verbouwde vierkantshoeve van het voormalige Hof ten Poele, vermoedelijk voor het eerst aangepast omstreeks 1810 en bijkomend verbouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door park van bijna 11 hectare in vroege landschappelijke stijl, met groentekelder en tot vijvers opgestuwde beek, voorzien van cascade met waterspuwers; belangrijke aanplantingen rond 1860; diverse oude en zeldzame bomen.


ID: 214818 | Bouwkundig element

Instelling Salve Mater

Groot Park 1-9, 13-19 (Bierbeek)
Dit omvangrijke, neotraditioneel ensemble werd opgericht halverwege de jaren 1920 als neuro-psychiatrische kliniek Salve Mater en bestaat uit diverse paviljoenen verspreid in het noordelijke deel van het oorspronkelijke kasteelpark.


ID: 300760 | Landschappelijk element

Het Groot Park

Groot Park 1-9, 13-19 (Bierbeek)
Park van circa 23 hectare, ontstaan rond een molen­vijver en een omstreeks 1750 gebouwd huis van plaisantie, in 1836-1837 heraangelegd in landschap­pelijke stijl, maar met be­houd van tal­rijke rechtlij­nig geometrische elementen, bijvoorbeeld het drevenpatroon van het '­bosquet', waarin in 1926 de paviljoenen van de psychiatrische kliniek 'Salve Mater' werden opgetrokken.


ID: 214833 | Bouwkundig element

Kasteel de Spoelberch

Groot Park 2, 10 (Bierbeek)
In oorsprong classicistisch kasteel gelegen in de zuidwestelijke hoek van het Groot Park, ten oosten van de Heystmolen.


ID: 307646 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Hoegaardsestraat-Herpendalstraat

Herpendalstraat (Bierbeek), Hoegaardsestraat (Leuven)
Het betreft een kasseiweg in overwegend Tiense kwartsiet die fragmentair is overgeleverd in de Hoegaardsestraat en de Herpendalstraat. De kasseiweg snijdt zich geleidelijk aan dieper in en krijgt het karakter van een holle weg met dicht begroeide taluds. De weg maakt deel uit van de noord-zuidverbinding tussen Leuven en Bierbeek die langs de abdij van Park passeerde, via een voorde de Molenbeek overstak en over de uitgestrekte kouters zuidwaarts liep. Door de aanleg van de spoorlijn Mechelen-Luik in de 19de eeuw werd het oorspronkelijk wegtracé onderbroken.


ID: 300752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hottat

Holleweg 3 (Bierbeek)
Kasteel in eclectische stijl, wederopgebouwd na vernieling in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omgeven door landgoed van circa 45 hectare, waarvan de embryonale landschappelijke aanleg uit begin 19de eeuw rond 1840 wordt uitgebreid en rond 1900 grotendeels de 18de-eeuwse geometrische patronen verdringt.


ID: 307730 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Spiegelbosstraat-Keibergstraat

Keibergstraat, Spiegelbosstraat (Bierbeek)
In de Spiegelbosstraat en de Keibergstraat liggen een aantal gekasseide wegdelen met Tiense kwartsiet en Petit Granit. Deze kasseiwegen vormen relicten van de noord-zuidverbinding die parallel met de Mollendaalbeek de verschillende dorpen en gehuchten zoals Meerbeek en Bierbeek met elkaar verbond. Met de aanleg van de E40 in de jaren 1980 werd deze historische verbinding verbroken.


ID: 307700 | Landschappelijk element

Tiense baan

Kleineheidestraat (Bierbeek)
Van op de Hoegaardsesteenweg loopt een gekasseide holle weg richting het plateau. De kasseiweg gaat over in een onverharde weg die de akkers doorkruist en vervolgens als tweesporenweg uitkomt in Willebringen. De kasseiweg is aangelegd in Tiense kwartsiet en heeft een licht bolrond profiel. Deze Tiense baan maakte deel uit van de historische route naar Tienen via Willebringen en Kumtich en vormde een alternatief tracé voor de Hoegaardsesteenweg.