Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 303252 | Landschappelijk element

Demerpark

Parklaan (Bilzen)
Gemeentelijk park bij de Demer met onder meer een 55 m lange loofgang van haagbeuk, een relict van het oudere, op de Dépotkaart (1871) gesignaleerde park in landschappelijke stijl, dat deels bij het notarishuis Brugstraat nr. 49 werd aangelegd. Mooi bomenbestand.


ID: 740 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Rochuskapel met zilveresdoorns

Schietboomstraat (Bilzen)
Kapel omringd door drie zilveresdoorns. Witgekalkte bakstenen kapel van twee traveeën en halfronde koorsluiting, uit begin 19de eeuw.


ID: 133151 | Landschappelijk element

Drie zilveresdoorns bij de Sint-Rochuskapel

Schietboomstraat (Bilzen)
Bij de Sint-Rochuskapel in de Schietboomstraat staan 3 opgaande kapelbomen. Vermoedelijk is dit wat nog wat rest uit een aanplanting van 4 stuks.


ID: 303270 | Landschappelijk element

Tuin bij een dorpswoning

Veldstraat 29 (Bilzen)
Omhaagd park met naast een mooie beuk vooral coniferen en een voetgangershek uit de late 19de eeuw.


ID: 133142 | Landschappelijk element

Veekering van geschoren meidoornhaag

Zonhoevestraat (Bilzen)
Het weiland gelegen aan de Zonhoevestraat, langs het wandel- en fietspad, wordt aan de zuidoostzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft een totale lengte van ongeveer 60 meter.


ID: 133143 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als hoekboom

Zonhoevestraat (Bilzen)
Bij de toegang tot het erf van de Zonhoeve staat een opgaande beuk die er als welkomstboom is geplant. Het gebruik van deze soort wijkt af van de traditionele toepassing waarbij meestal lindebomen werden gebruikt als welkomstboom.


ID: 300155 | Landschappelijk element

Afgesneden kanaalarmen Zuid-Willemsvaart

Bocholt (Bocholt)
De Zuid-Willemsvaart is één van de zeven Kempense kanalen tussen de Maas en de Schelde. Het werd aangelegd tussen 1823 en 1826 en verbindt Maastricht met 's Hertogenbosch. Sindsdien werd het kanaal verbreed en verdiept. Ook het tracé werd op enkele plaatsen aangepast, waardoor er kleine afgesneden stukjes kanaalarm als relicten van het oorspronkelijke kanaal bewaard bleven.


ID: 12493 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Van Dyckhoeven

Hellestraat 89-91 (Boechout)
Ensemble van hoeven met losstaande bestanddelen, waarvan het erf wordt afgeschermd door een geschoren haag en kaphaag van beuk. De hoeve op nummer 91 bewaart een gekasseid erf en twee gebouwen parallel aan de straat: een woonstalhuis, vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, verbouwd in de 19de eeuw, en een dwarsschuur en wagenhuis aan noordzijde uit het vierde kwart van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 12507 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Boechout

Hof van Boechout 3-6 (Boechout)
Het 17de-eeuwse Hof van Boechout wordt, naast grasvelden en weiden, omgeven door percelen eiken-, beuken- en berkenbos en twee met elkaar verbonden vijvers met een uitloper voor de dienstgebouwen.


ID: 12553 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Bavo

Sint-Bavoplein (Boechout)
De parochiekerk Sint-Bavo in zijn huidige vorm is in het centrum van de gemeente Boechout een markant gegeven. Oudste gedeelten van het kerkgebouw zijn het 15de-eeuwse koor en 17de-eeuwse transept. Het kerkhof werd omgevormd tot grasperk met enkele opgaande lindebomen aan de noordzijde.