Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

409 resultaten


ID: 47419 | Bouwkundig element

Hoeve De Schrans

Kerkstraat 79 (Lille)
Oudste burgerlijk gebouw van Lille. Destijds een riante woning met schuur en brouwerij. Achterin gelegen, omgracht L-vormig hoevecomplex.


ID: 131563 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Rechtestraat 7 (Lille)
Dat de boom bij het gemeentehuis een vrijheidsboom is, werd in 2014 bevestigd tijdens een jaarringen analyse. Het betreft hier een gekandelaarde linde met een stamomtrek van meer dan 3 m.


ID: 70220 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en Mariakapelletje

Pollinkhovestraat 42 (Lo-Reninge)
Sterk verbouwde achterin gelegen hoeve met 19de-eeuwse boerenhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. De erftoegang, nog met gekasseide strook aan de straat, wordt geflankeerd door twee bakstenen hekpilasters en imposante lindebomen en de kapel op rechthoekig grondplan dateert van circa 1864 of 1872.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 131598 | Landschappelijk element

Zeven gekandelaarde eiken

Zeveneken-Dorp (Lochristi)
Op het dorpsplein en langs het smeedijzeren hek bij het kerkhof van de Sint-Eligiuskerk staat een rij van acht bomen waarvan zeven eiken en één linde. De Amerikaanse eiken werden gekandelaard.


ID: 301192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op kruispunt van wegen

Braambessenstraat, Catharinastraatje, Heirlandstraat (Lokeren)
Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. vermoedelijk fungeerde de linde ook als grensboom.


ID: 131039 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van gekandelaarde lindes

Dorp (Lommel)
Het driehoekige dorpsplein is omzoomd door 67 gekandelaarde linden. Het driehoekige dorpsplein wordt ook wel eens Marktveld genoemd, daar Jan IV, hertog van Brabant, Lommel in 1422 de toelating gaf een wekelijkse markt op maandag en voorts drie vrije jaarmarkten te houden. Deze driehoekige plaats vervulde aanvankelijk de functie van inperkplaats voor het vee.


ID: 131045 | Landschappelijk element

Schermbeplanting van drie gekandelaarde linden

Einde 53 (Lommel)
Een bomenrij van 3 gekandelaarde zomerlinden (Tilia platyphyllos) vormt een scherm bij de voorgevel van een woning. De linden fungeren hier niet enkel als schermbomen maar ook als afweerbomen. Aan de overkant van de straat bevinden zich 2 gekandelaarde Hollandse linden, die tevens ook als scherm- en afweerbomen werden aangeplant.


ID: 131043 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Einde 78 (Lommel)
In de voortuin van een hoeve staan twee opgaande, gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea). Ze zijn beide geknot op een hoogte van ongeveer 9,5 meter. Deze linden vormen een historische eenheid met de bijhorende hoeve en fungeerden als welkomstbomen. Tevens zijn het ook schermbomen. De takken zijn zo geleid dat deze een scherm vormen voor de hoeve zodat deze als het ware wordt beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Aan de overkant van de straat staat ook een bomenrij van drie gekandelaarde schermlinden.


ID: 131041 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde bij De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Gekandelaarde zomerlinde (Tilia platyphyllos)) als schermbeplanting horende bij het woonhuis van een hoeve. De boom staat ten zuiden en beschermt het gebouw en zijn bewoners tegen zon, wind en regen. De boom is door zijn omvang en zijn ligging beeldbepalend op het boerenerf.