419 resultaten
ID: 42133 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vlamingenstraat 39 (Leuven)
Devotiekapel met barokke schermgevel, opgericht tussen 1641 en 1705, palend aan de kapel het in 1865 opgetrokken ommuurde en door een rij gekandelaarde lindes begrensde klooster.
ID: 133371 | Landschappelijk element
Muilenstraat (Liedekerke)
De kapel van Muilen (Onze-Lieve-Vrouw ter Muylem), gebouwd in 1884 en herbouwd in 1958, staat tussen twee gekandelaarde zomerlindes. De linde ten oosten van de kapel heeft een stamomtrek van 258 cm, de linde ten westen een omtrek van 226 cm. Op foto's van begin 20ste eeuw zijn de bomen al te zien. Vermits de kapel heropgebouwd werd in 1958 zijn de lindes de oudste erfgoedelementen van deze site.
ID: 10411 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Huibrechtstraat 33 (Lier)
Herhaaldelijk aangepast L-vormig complex, onder haakse zadeldaken, in kern opklimmend tot de 17de eeuw en opgetrokken uit baksteen met verwerking van zand- en natuursteen. Voormalig tuinperceel met restant van beplanting met lindes.
ID: 10557 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Mechelsesteenweg (Lier)
Op het Oud Kerkhof, dat in 1787 in gebruik werk genomen, bleef de toegangspoort met hekwerk, het monumentale kruisbeeld met Christus en enkele monumentale grafmonumenten bewaard. Een lage omheiningsmuur en rij leilinden sluiten de begraafplaats aan de Mechelsesteenweg af. Op het kerkhof bevinden zich nog een aantal monumentale coniferen.
ID: 131435 | Landschappelijk element
Bergstraat, Breebijl (Lierde)
Op de straathoek van Breebijl en Bergstraat staat een wegkruis. Bij het kruis werden twee gekandelaarde lindes aangeplant als kapelbomen.
ID: 74283 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Steenweg 206 (Lierde)
Voormalige hoeve en afspanning uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen boerenhuis van zes traveeën met verhoogde begane grond. Ten noordoosten, L-vormig aansluitende vroegere stallen. Op het erf staan twee gekandelaarde linden die fungeerden als schermbeplanting.
ID: 131563 | Landschappelijk element
Rechtestraat 7 (Lille)
Dat de boom bij het gemeentehuis een vrijheidsboom is, werd in 2014 bevestigd tijdens een jaarringen analyse. Het betreft hier een gekandelaarde linde met een stamomtrek van meer dan 3 m.
ID: 70220 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pollinkhovestraat 42 (Lo-Reninge)
Sterk verbouwde achterin gelegen hoeve met 19de-eeuwse boerenhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. De erftoegang, nog met gekasseide strook aan de straat, wordt geflankeerd door twee bakstenen hekpilasters en imposante lindebomen en de kapel op rechthoekig grondplan dateert van circa 1864 of 1872.
ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.
ID: 131598 | Landschappelijk element
Zeveneken-Dorp (Lochristi)
Op het dorpsplein en langs het smeedijzeren hek bij het kerkhof van de Sint-Eligiuskerk staat een rij van acht bomen waarvan zeven eiken en één linde. De Amerikaanse eiken werden gekandelaard.