Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

327 resultaten


ID: 131719 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Kloosterhofstraat, Obsinnich (Voeren)
De houtkant staat op een talud tussen twee graslanden. De gemengde houtkant bevindt zich net ten zuiden van de spoorlijn Tongeren-Aken. De soortensamenstelling bestaat uit meidoorn, gewone es, roos, gewone hazelaar, lork, gewone esdoorn en een opgaande zomereik die tevens een hoekboom is.


ID: 131809 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Krindaal (Voeren)
De opgaande es is aangeplant als een hoekboom. De alleenstaande boom heeft een mooie groeivorm. Ligt dicht bij de huidige weg naar Krindaal, en uit oude kaarten blijkt dat de boom zich in een hoek de oude weg van Veurs naar Krindaal bevindt. Deze weg werd later in functie van de aanleg van de spoorlijn verlegd. Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven tussen 1842-1879, schaal 1:5000Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20.000.Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.


ID: 131834 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Kwinten (Voeren)
De opgaande canadapopulier staat in de hoek van een weiland, aan de straatzijde van de weg Kwinten. De hoekboom met omtrek 334 cm heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131836 | Landschappelijk element

Opgaande schietwilg als hoekboom

Kwinten (Voeren)
De opgaande schietwilg staat op de hoek van twee kadastrale percelen, ter hoogte van een pad door het Broekbos, richting de Veurs. De boom heeft een grote omvang.


ID: 131843 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Kwinten (Voeren)
De omvangrijke knotes is aangeplant als hoekboom, op de grens van enkele beboste percelen in de vallei van de Veurs. De boom wordt gebruikt als hoogzit en heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131852 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als hoekboom

Mariahof (Voeren)
De opgaande paardenkastanje is aangeplant in de hoek van een weiland. De witte paardenkastanje is een bijzondere soort als hoekboom. Hij heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object als omvangrijkste boom.


ID: 131887 | Landschappelijk element

Opgaande es als hoekboom

Mariahof (Voeren)
De opgaande es is aangeplant in de hoek van een weiland. De omvangrijke boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132325 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Meulenberg, Schophemmerhei (Voeren)
De geknotte gewone es is aangeplant als hoekboom bij een weiland. De es heeft een stamomtrek van 3,45 meter, en is een voorbeeld van een behaalde beheersvorm uit het verleden waarbij beplantingen werden geknot.


ID: 132228 | Landschappelijk element

Opgaande Canadapopulier als hoekboom

Moleke (Voeren)
De opgaande Canadapopulier is aangeplant in de hoek van een weiland. De boom heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132246 | Landschappelijk element

Knotes als hoekboom

Moleke (Voeren)
De knotes staat op de perceelshoek van een weiland en de Kruisgraef. De geknotte gewone es is één van de dikste in de regio. De knotes werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het markeren van een kadastrale perceelsgrens. Een andere functie van de knotboom was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.