Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

418 resultaten


ID: 304794 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van gele kornoelje bij voormalige moestuin

Erberstraat 6 (Sint-Truiden)
Haag van gele kornoelje van een moestuinperceel opklimmend tot einde 18de eeuw.


ID: 303056 | Landschappelijk element

Twee abelen bij Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gorsem-Dorp (Sint-Truiden)
Bij een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwekapel die beschaduwd wordt door twee abelen. Het kapelhof wordt voorts nog afgesloten door een geschoren taxushaag. De twee imposante bomen zorgen ervoor dat de kleine wegkapel een opvallend geheel vormt in de straat.


ID: 130698 | Landschappelijk element

Geschoren haag van gele kornoelje

Helshovenstraat 2 (Sint-Truiden)
De geschoren haag van gele kornoelje vormt een relict van een steeds zeldzamer wordende vorm van perceelsafsluiting, typerend voor de streek Sint-Truiden - Heers.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.


ID: 133117 | Landschappelijk element

Veekering bij Kasteel van Hamal

Hamalstraat (Tongeren)
Het weiland gelegen aan de zuidkant van de kasteeldreef wordt aan de west- en zuidzijde afgeboord met een veekering. Het is een traditionele scheerhaag van meidoorn met nog sporen van leg- of vlechtwerk bedoeld om het gat in de haag te dichten. De haag is nog een mooi voorbeeld en heeft nog een totale lengte van ongeveer 250 meter.


ID: 130983 | Landschappelijk element

Geschoren buxushaagjes kerkhof Wulveringem

Wulveringemstraat (Veurne)
Op sierlijke wijze zijn de paden op het kerkhof afgeboord met palm. Het is een zeer oud gebruik om paden in moestuinen en kerkhoven af te boorden met buxus. Het is om die reden dat buxus of palmboompje, ook dikwijls randpalm wordt genoemd.


ID: 132457 | Landschappelijk element

Haagbeukhaag kerkhof Oostvleteren

Kasteelstraat, Martin Vandewynckelstraat (Vleteren)
Een scheerhaag van haagbeuk sluit het kerkhof van de parochiekerk Sint-Amatus rondom af.


ID: 37842 | Bouwkundig element

Hoeve Den Hof

't Hof 9 (Voeren)
Een gebouw van baksteen onder zadeldak, in kern van de eerste helft 18de eeuw.


ID: 132162 | Landschappelijk element

Veekeringen in 's-Gravenvoeren

's Gravenvoeren (Voeren)
De veekeringen van meidoorn staan op vele plaatsen in 's Gravenvoeren. De geschoren hagen staan meestal op de perceelsgrens van weilanden. De functie van de weerhagen is het vee op de weide te houden.


ID: 304783 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard

's Gravenvoeren (Voeren)
Op de hellingsgronden ten noorden van 's Gravenvoeren ligt deze hoogstamboomgaard. De Nederlandse grens, gemarkeerd door een tussengrenspaal en een grenspaal, ligt op de noordwestelijke perceelsgrens. De boomgaard is aangeplant in de eerste helft van de 20ste eeuw. Op de topografische kaart van 1939 en op latere kaarten en orthofoto's is hij steeds aanwezig. Het betreft een grote en vrij volledige boomgaard met zowel oude delen als vernieuwde delen. Het oudere noordelijke deel bestaat uit 10x8 rijen en is voor 80% volledig. Het zuidelijke vernieuwde gedeelte heeft 3x8 rijen. Er staan in de volledige boomgaard hoofdzakelijk peren maar ook pruimen, onder andere Reine Claude. De hoogstamboomgaard is omgeven door geschoren meidoornhagen als veekering. Aan de zijde van de weg bevindt zich een veldhek.