Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 48981 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis R. Van Mossevelde met tuin

Ouburg 9 (Dendermonde)
Dit monumentaal herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl van 1870 is centraal ingeplant in een uitgestrekt park voorzien van romantische tuinelementen zoals onder meer de achtvormige vijver met gesmeed ijzeren bruggetje en Mariagrot. Schuin achter de villa in de zuidoosthoek van de tuin is een voormalig koetshuis uit eind 19de eeuw bewaard. In het interbellum werden in de tuin schoolgebouwen opgericht in opdracht van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie, die ten oosten grenzen aan het koetshuis.


ID: 48940 | Bouwkundig element

Zwartzusterklooster

Vlasmarkt 27-29 (Dendermonde)
In 1914 werd het klooster vernield. De plannen voor een nieuw klooster werden getekend door de Gentse architect Henri Valcke in 1920. De nieuwe kapel in neogotische stijl, onderdeel van het totaalontwerp en in 1923 ingewijd, werd opgetrokken op de binnenkoer van het klooster waardoor deze in twee werd opgedeeld. Het nieuwe kloostercomplex vertoont een vierkant grondplan van vier vleugels rond een binnenkoer die gedeeld werd door de kapel. Voor het ontwerp heeft de architect zich laten beïnvloeden door de oorspronkelijke gebouwen. Het complex in neotraditionele stijl valt op door zijn evenwichtige en geritmeerde opbouw.


ID: 135402 | Landschappelijk geheel

Poelberg

Dentergem (Dentergem), Aarsele, Tielt (Tielt)
Dit gebied omvat de restheuvel van de Poelberg met de site van de Poelbergmolen en het aansluitende ontginningslandschap rond de resterende boskern van het Meikensbos-Vijverbos. Het open landschap rond de 17de-eeuwse windmolensite, met bijhorende molenaarswoning en vroegere maalderij is gaaf bewaard. In het gebied komt een bijzonder divers religieus erfgoed voor met kleine en grote kapellen, een Lourdesgrot en een voormalige kloosterschoolsite. Vanop de restheuvel zijn er panoramische zichten, onder meer over het Mandel-Leiebekken en het Schelde-Leie-interfluvium en op de kamlijn van het centraal West-Vlaamse zandleemplateau.


ID: 84513 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters van de Heilige Jozef en kostschool voor meisjes

Kapellestraat 8 (Dentergem)
Een nieuw gebouw wordt, volgens kadastergegevens, opgericht circa 1847, deze is zeker in 1874 vervangen door een nieuw en groter complex. Het aantal klassen wordt uitgebreid, een kapel gebouwd en een kantwerkschool opgericht. Verder is er sprake van een grot en een park. Er volgen nog verschillende uitbreidingen.


ID: 84553 | Bouwkundig element

Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Markegemstraat 57 (Dentergem)
Rust- en verzorgingstehuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, fasegewijs tot stand gekomen. Tijdens het ancien régime voorziet, zeker al vanaf 1455, de armendis in de opvang van de armen. Vleugel aan de straatkant gerealiseerd in het begin van de jaren 1930, van de straat afgesloten met een voortuin en laag bakstenen muurtje. Door de verbouwing en verhoging in 1994 is van de oorspronkelijke gevel weinig bewaard gebleven. Gele baksteenbouw boven een arduinen pint.


ID: 84381 | Bouwkundig element

Vrije basisschool en rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht

Statiestraat 53 (Dentergem)
Complex van een vrije basisschool en een rust- en verzorgingstehuis Mariaburcht. Het geheel bestaat uit een lange straatvleugel uit 1963 met achteraan drie dwarsvleugels. De oorsprong gaat terug tot 1798 wanneer een drietal zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de 7 weeën uit Ruiselede een school oprichten in Dentergem. In 1861 stichten de zusters een klooster dat onder meer uitgebreid wordt met een 'hospitael' en een kapel. Ten oosten van de parking staat nog een bakstenen wagenhuis en schuur.


ID: 84499 | Bouwkundig element

Klooster en school

Wakkensesteenweg 11 (Dentergem)
De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs.


ID: 75521 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster

Hannekestraat 22 (Dessel)
Circa 1902 bouw van een U-vormig complex naar ontwerp van G. Renders, bestaande uit een achterin gelegen kloosterhuis met aansluitende kapel en vóór het klooster, twee klassenvleugels.


ID: 75568 | Bouwkundig element

Jongensschool en meisjesschool met klooster

Meistraat 148, 157 (Dessel)
Twee schuin tegenover elkaar gelegen schoolcomplexen; oudste gedeelten gebouwd circa 1932 naar ontwerp van S. Leurs.


ID: 200657 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster

Wijkstraat 16 (Diepenbeek)
Het hoofdgebouw van 1888, met knipvoeg gevoegde neogotische baksteenbouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak met dakruiter met ingesnoerde naaldspits en bekronend ijzeren kruis met windhaan.