Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 16121 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoogstadestraat 15 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met rest van een met wilgen omzoomde omwalling ten oosten van erf, gelegen midden weilanden. Geheel met losse, L-vormige opstelling van de gebouwen rondom onverhard erf met vaalt.


ID: 16008 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid

Izenbergestraat (Alveringem)
Georiënteerd bedehuis midden kleine tuin met enkele opgaande bomen, aan de straatzijde afgezet met bakstenen muurtje en taxushaag. Herstellingswerken in 1948-1970. Eenbeukig kerkje met schip van drie traveeën en driezijdige koorsluiting, onder licht gebogen zadeldak (leien), gemarkeerd door centrale, octogonale dakruiter met ingesnoerde naaldspits (leien), gebouwd circa 1653 en voltooid in 1663.


ID: 16437 | Bouwkundig element

Hoevesite 't Hof van Izenberge

Izenbergestraat 167 (Alveringem)
De walgrachtsite met opperhof en neerhof van het Hof van Izenberge gaat terug tot de late middeleeuwen en vormde het historische “foncier” of de kern van de heerlijkheid “Isenberghehove”. De grotendeels bewaarde walgrachten maken van de hoeve een typevoorbeeld van tweeledige walgrachtsites. De hoeve is bereikbaar via een lange erfoprit doorheen akkerland en huisweides. De sterke samenhang tussen architecturale, archeologische en landschappelijke erfgoedkenmerken is uitzonderlijk. Het statige 18de-eeuwse huis en het eind 19de-eeuwse bakhuis zijn opgetrokken op het opperhof. Op het neerhof bevinden zich de 18de-eeuwse dwarsschuur en de stallen. De traditionele variëteiten van opgaande Canadapopulieren accentueren de walgrachten. De opgaande zomereiken en de geknotte schietwilgen op de vroegere perceelsgrenzen in de huisweides getuigen van het bocagelandschap dat traditioneel het Veurnse Houtland kenmerkte.


ID: 132038 | Landschappelijk element

Veekeringshaag van meidoorn

Kasteeldreef (Alveringem)
De huisweide aansluitend bij de Kasteelhoeve wordt langs de kerkwegel afgesloten met een veekeringshaag van meidoorn.


ID: 15927 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteeldreef 2 (Alveringem)
Ten zuidoosten van de kerk en aan geasfalteerde veldweg zogenaamd "Kasteeldreef" gelegen hoeve; losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldak rondom begrint, rechthoekig erf. Ten noorden, boerenhuis met achterliggende boomgaard aan veldwegelzijde afgezet met doornhaag. Woonhuis van vier traveeën + twee traveeën tellende linker opkamer, en één bouwlaag onder licht gebogen, doorlopende zadeldak (nok loodrecht op de veldweg, Vlaamse pannen) met hanggoot, gedateerd 1805. Ten oosten, stalling met rechts aanleunende, sterk verbouwde dwarsschuur met wagenhuisgedeelte


ID: 16064 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapel Onze-Lieve-Vrouw-troost-in-nood met linde

Kerselaarstraat (Alveringem)
Kleine 19de-eeuwse veldkapel beschaduwd door linde; gelegen aan oprit van hoeve. Het kapelletje is een witgekalkt, rechthoekig, bakstenen gebouwtje onder zadeldak.


ID: 16065 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stalijzerhoeve

Kerselaarstraat 1 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen met ten oosten, met knotbomen afgezoomde rest van omwalling. Ten noorden, boerenhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, gedateerd 1818.


ID: 15832 | Bouwkundig element

Hoeve met  losse bestanddelen

Klarewal 3 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde, in een diepte gelegen hoeve met losse bestanddelen, geheel omringd door hoge bomen. Boerenhuis op terp, met voorliggende moestuin en begrint erf, waarrond enkele recentere hoevegebouwen. Resten van voormalig bakhuis ten zuiden van woning. Ten noorden van erf, vrij gaaf bewaard boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën rechts met opkamer en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak met overstekende rand (Vlaamse pannen) en klimmende dakkapel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 16374 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kruisestraat 2 (Alveringem)
Langgestrekt hoevetje van vijf traveeën links van woonhuis + twee traveeën rechts van schuur en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), uit 19de eeuw met 20ste-eeuwse aanpassingen.


ID: 15840 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve van 1779

Kwellemolenstraat 16-17 (Alveringem)
Gekoppelde woningen (verbouwde langgestrekte hoeve?), aan de kruising van Kwellemolen- en Oerenstraat, met grote voorliggende moestuin en achterliggende boomgaard; geheel omringd met een doorn- en lugustrumhaag. Boerenhuis van negen traveeën, onder meer vier traveeën (nummer 16) + vier traveeën + één travee rechts opkamer (nummer 17) en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot), deels mank wegens uitbouw aan achtergevel; jaartal 1779.