Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1160 resultaten


ID: 74984 | Bouwkundig element

Administratief gebouw

Koning Leopold III-laan 41 (Brugge)
Oorspronkelijk stond op dit domein het kasteel "Oud Boeverbos" opgetrokken in neogotische stijl. Reeds in 1970 waren er plannen om hier de administratie van de Provincie West-Vlaanderen te vestigen.


ID: 77073 | Bouwkundig element

Gemeentehuis

Kruisboogstraat 2 (Brugge)
Beeldbepalend pand gelegen aan een binnenkoer met een inrit. Gele baksteenbouw onder pannen schilddaken, bestaande uit drie bouwlagen boven een kelderverdieping, gevat in een hoge natuurstenen plint.


ID: 82966 | Bouwkundig element

Poortgebouw van leenbank De Grote Caorsijnen

Langerei 7 (Brugge)
Poortgebouw van 1748-1753 van de voormalige leenbank die teruggaat tot de 13de eeuw. In 1629 vestiging van de in 1573 gestichte "Waerachtigen Bergh van Charitate", een stedelijke leenbank waar men renteloos of tegen lage rente kon lenen. Afschaffing van de "Bergh" in 1795. In 1876 opnieuw een pandhuis tot definitieve sluiting in 1920.


ID: 79770 | Bouwkundig element

Herberg De Valckenaere

Lisseweegs Vaartje 1 (Brugge)
Beeldbepalend hoekhuis aan de Stationsstraat. Zogenaamd "De Valckenaere" gelegen in de dorpskom aan de Heulebrug. De oudste vermelding dateert van 1555, onder meer als "dherberghe ghenaemt de Valckenaere", maar is waarschijnlijk ouder. Volgens de gevelsteen "HIER WOONDE ANNA / DE VALCKENAERE / HUISVROUW VAN / HANS MEMLING".


ID: 71966 | Bouwkundig element

Douanekantoren van haven

Lodewijk Coiseaukaai 2-4 (Brugge)
Bakstenen gebouwen van 1898, gebouwd in neo-Brugse stijl met toepassing van de Brugse traveenissen. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Gevelrij geritmeerd door lijstgevels gevat tussen licht vooruitspringende trapgevels. Alle topstukken zijn voorzien van een smeedijzeren sierelement.


ID: 29454 | Bouwkundig element

Neogotisch administratiegebouw

Markt 1 (Brugge)
Neogotisch hoekpand naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1908 en opgetrokken in 1910-1914. Bijhorende conciërgerie naar ontwerp van architect Edward Schelstraete (Brugge) van 1925 met integratie van arduinen klokgevel van 1732 afkomstig van de Markt, zie Philipstockstraat nummer 2.


ID: 29455 | Bouwkundig element

Provinciaal Hof

Markt 3 (Brugge)
T-vormig gebouw in neo-Brugse stijl met representatieve westvleugel als dominant, centraal element van de oostelijke Marktzijde; de oostelijke achtervleugel met vergaderfunctie is omgeven door een kleine binnenplaats en tuin aansluitend bij die van de ambtswoning van de gouverneur; in de zuidwestelijke oksel van beide vleugels bevindt zich het deels ingebouwde trappenhuis met de staatsietrap.


ID: 29457 | Bouwkundig element

Belfort-Hal

Markt 7, Oude Burg 2A-D, 2F, Wollestraat 2 (Brugge)
Oorspronkelijk commercieel en bestuurlijk complex aan de zuidelijke Marktzijde, ingesloten door de Wollestraat ten oosten, de Oude Burg ten zuiden en de Hallestraat ten westen; imposante constructie gemarkeerd door het belfort en voorzien van een ruime binnenplaats. De hallen en het belfort werden als één geheel gebouwd na de brand van 1280. Het complex weerspiegelt het toenmalige belang van Brugge en zijn lakennijverheid, en getuigt tevens van het monumentale en grootschalige karakter van de openbare burgerlijke architectuur in de Middeleeuwen en het omgaan met een dergelijk monument door de eeuwen heen.


ID: 82074 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth en Magdalenagasthuis

Nieuwe Gentweg 110 (Brugge)
Heden deel van het Koninklijk Technisch Atheneum. Complex dat zich uitstrekt tot Jakobinessentraat en Oude Gentweg. Oorspronkelijk kapel, passantenhuis zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth", en Magdalenagasthuis.


ID: 83007 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oost-Gistelhof 1 (Brugge)
Voormalig woonhuis van de Spaanse consul Gonçalo de Aguilera (circa 1510-1595). Monumentaal hoekpand op U-vormige plattegrond, een geheel vormend met West-Gistelhof nummer 2. Hoekpand van zes traveeën met links een blind gevelvlak en twee traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Herenhuis met laatclassicistische gevel van 1839, aansluitend bij deze van West-Gistelhof nummer 2 van 1840.