Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

886 resultaten


ID: 75560 | Bouwkundig element

Landhuis De Schans

De Zate 6-8 (Dessel)
Landhuis in cottagestijl, gebouwd circa 1897, circa 1901 uitbreiding aan de westzijde.


ID: 35649 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Burcht

Dendermondesteenweg 306 (Destelbergen)
Begin 19de eeuw omvatte het domein een kasteel met park, oranjerie, een kasteelhoeve en paardenstallen. Het eigenlijke kasteel zou naar verluidt tot driemaal toe op dezelfde grondvesten met kelders herbouwd zijn. Witgeschilderde neoclassicerende villa met neo-empire-elementen op de plaats van het vroegere kasteel. Aangebouwde vierkante toren en ten zuiden terras met pergola. Oorspronkelijke oranjerie met vernieuwde zuidgevel voorzien van drie koetspoorten. Omgevend park met meer formele aanleg in de directe nabijheid van het kasteel en aanleg in landschappelijke stijl met vijver, kunstmatig reliëf en slingerende paden in het park.


ID: 35655 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Ter Ramen met park

Dendermondesteenweg 399 (Destelbergen)
Classicistisch rechthoekig herenhuis uit midden 18de eeuw met symmetrische dubbelhuisopstand en oostelijk georiënteerde voorgevel. Breedhuis van twee bouwlagen en oorspronkelijk slechts vijf traveeën, onder zadeldak. Het kasteel is gelegen in een park dat ten noorden wordt begrensd door een gracht, die oorspronkelijk het gehele perceel omsloot. Een tuinbrug verbindt het kasteel met een oude moestuin met bewaarde moestuinmuur.


ID: 35688 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Les Chaumes met tuin

Haenhoutstraat 149 (Destelbergen)
Bak- en natuurstenen landhuis met bijgebouwen in een fraai aangelegde tuin, gebouwd circa 1925 door industrieel F. Steenhaut uit Gent, naar eigen ontwerp. Achterin gelegen L-vormige woning met bouwkenmerken ontleend aan de Engelse landhuisarchitectuur. Typische aanhorigheden in de traditie van de vroegere buitenplaatsen: een neerhof met wagenhuis, stallen, personeelswoning en opvallende duiventoren; vijver en tuinpaviljoen op een eiland.


ID: 35626 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Goed te Sande met park

Kerkstraat 65 (Destelbergen)
Kasteeldomein met grachten en vijvers. Begin 19de eeuw werd de bestaande oude hofstede of kasteel met U-vormige aanleg vervangen door een kleinere buitenplaats met weinig uitgesproken H-vormige plattegrond; meermaals aangepast en vergroot. Op het domein: polygonaal bakstenen tuinpaviljoen, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw, een tweede tuinpaviljoen met uitzicht op de straat, een ijskelder uit midden 19de eeuw, gelegen aan de vijver. Voorts nog drie 19de-eeuwse tuinbruggen met ijzeren leuningen en één houten hangbrug. In het verlengde van een Beukendreef bevond zich de oude moestuin, waarvan de moestuinmuur en de serre bewaard gebleven zijn.


ID: 35737 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Succa

Succalaan, Volderrede 52-58 (Destelbergen)
Domein van 17 hectare met park, bossen en dreven. Waterkasteel met U-vormige aanleg omringd door een brede rechthoekige walgracht waarvan de zuidzijde samenvalt met buitenste rechthoekige omgrachting. Deels ingebouwde vierkante traptoren in de nooordwesthoek van de binnenplaats, uit de 16de eeuw. Koetshuis uit de 19de eeuw. Vroegere personeelswoning, waarschijnlijk opklimmend tot circa 1700. In de zuidoostelijke hoek van het kasteeldomein staat een kleine hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindedreef ten oosten van het kasteeldomein.


ID: 35971 | Bouwkundig element

Herenhuis

Wellingstraat 6 (Destelbergen)
Alleenstaand, ruim rechthoekig herenhuis gesitueerd op een heuvel midden in een gedeeltelijk ommuurde tuin met twee oude ceders. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak, waarschijnlijk gebouwd circa 1840. Achtkantige houten gloriëtte achterin de tuin, op een klein heuveltje met uitzicht op de Veerdreef.


ID: 134473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofpastorie met tuin

Begijnenstraat 66 (Diest)
Traditionele vleugels van de voormalige pastorie van het begijnhof, in het tweede kwart van de 18de-eeuw vlak buiten de ommuring van het begijnhof opgetrokken te midden van een ruimte tuin met de Demer als natuurlijke begrenzing. Relict van de landschappelijke tuin van circa 1890, met vijvertje met brugje, eilandje, bruine beuken in '12 Apostelen'formatie; dikste treurginkgo van België op het erf van de pastorie.


ID: 134471 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Warandepark

Graanmarkt, Sint-Janstraat 2, 2A (Diest)
De Warande is een heuvel van Diestiaans ijzerzandsteen in het midden van de stad, met een donjon­ motte en sporen van een 14de-eeuwse burcht. Het park werd aangelegd in landschappelijke stijl circa 1880 met als middelpunt de donjonmotte als lindenprieel. In het park bevinden zich archeologische resten, een omheiningsmuur, drossaardswoning met portierswoning en een neoclassicistisch herenhuis (1847-1848) omgevormd tot monumentale toegangspoort.


ID: 41705 | Bouwkundig element

Refugium van de Teutoonse Orde

Hasseltsestraat 14, 14A (Diest)
Voormalig refugium van de Commanderij der Ridders der Teutoonse Orde van Bekkevoort. Heropgebouwd circa 1740, nieuwe kapel en aanhorigheden.