Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3055 resultaten


ID: 30941 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en onderwijsgebouw Vrij Technisch Instituut

Boeschepestraat 44 (Poperinge)
Herenwoning van de brouwersfamilie Devos, uit de tweede helft van de 18de eeuw. In 1805 onder impuls van de kapelaan van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, ingericht tot school voor minder begoede kinderen. Onderwijs verzorgd door de kloostergemeenschap Sint-Vincentius à Paulo. In 1928 sluit het klooster aan bij de congregatie van Onze-Lieve-Vrouw ten Bunderen in Moorslede. In 1961, inname van het schoolcomplex door het Vrij Technisch Instituut.


ID: 30942 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetsgebouwtje

Boeschepestraat 56 (Poperinge)
Herenhuis met koetsgebouwtje uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met Vlaamse pannen.


ID: 30968 | Bouwkundig element

Herenhuis en bijhorende brouwerij

Bruggestraat 109-111 (Poperinge)
Alleenstaand herenhuis tussen lage gietijzeren hekken onder meer als afscheiding van de achterliggende tuin; links, toegang tot gekasseide binnenplaats met voormalige brouwerij en koetsgebouw links ervan.


ID: 30958 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Bruggestraat 13 (Poperinge)
Hoekhuis bij de Sint-Janskruisstraat. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak, uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 30975 | Bouwkundig element

Vredegerecht

Burgemeester Bertenplein 21 (Poperinge)
Vredegerecht. Lokaal ook het 'Huis Van Merris' genoemd naar de voormalige bewoners, onder meer de welbekende Jules Van Merris (1831-1899), voormalig schepen en liberaal volksvertegenwoordiger. Het pand fungeert als vredegerecht sinds 1921. Herenhuis in Lodewijk XVI-stijl naar ontwerp van de Rijselse architect Thomas Gombert (1725-1801).


ID: 30978 | Bouwkundig element

Herenhuis

Burgemeester Bertenplein 25 (Poperinge)
Classicistisch dubbelhuis met pilastergevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak met links aandak en hanggoot, uit tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 30982 | Bouwkundig element

Sint-Stanislascollege

Burgemeester Bertenplein 32 (Poperinge)
Het Sint-Stanislascollege is een voortzetting van de vroegere Latijnse school die in de 17de en 18de eeuw in het recollettenklooster in de Gasthuisstraat gevestigd was. Het huidige collegedomein is gelegen in de hoek gevormd door Burgemeester Bertenplein, Deken De Bolaan en Rekhof. Het behoorde vroeger toe aan de familie Mazeman de Couthove. In de 19de eeuw begon men met de huisvesting voor het college op de huidige locatie. Later werd het hele domein met toebehoren aan het bisdom geschonken. De laatste verbouwingen dateren van de jaren 1960.


ID: 302286 | Bouwkundig element

Dorpskom Watou

Douvieweg, Kapelaanstraat, Kasteelstraat, Kerkhofstraat, Kleine Markt, Moenaardestraat, Steenvoordestraat, Vijfhoekstraat, Watouplein (Poperinge)
De dorpskom van Watou (Poperinge) wordt gekenmerkt door twee marktpleinen (Watouplein, Kleine Markt) van elkaar gescheiden door de Heidebeek (Ook Warandebeek genoemd), en gedomineerd door de centraal gelegen parochiekerk Sint-Bavo middenin een omhaagd kerkhof (Kerkhofplein).


ID: 31044 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Talbot House met tuin

Gasthuisstraat 43 (Poperinge)
Herenhuis met second-empire-inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Vanaf eind 1915 fungeerde het huis als soldatenclub opgericht door de Britse aalmoezeniers Neville Talbot en P.B. Clayton, en genoemd naar de jong gesneuvelde broer van de eerstgenoemde. Na de Eerste Wereldoorlog groeide deze uit tot de internationale Toc H-beweging, met als sleutelwaarden pluralisme, verdraagzaamheid en wederzijds respect. Beboomde tuin.


ID: 31045 | Bouwkundig element

Skindles Hotel

Gasthuisstraat 57, 57A-G (Poperinge)
Het 'Skindles Hotel', genoemd naar het gelijknamige hotel in Maidenhead aan de Theems, staat voor een Engelse officierenclub tijdens de Eerste Wereldoorlog, gevestigd in het nu verdwenen hotel 'La Bourse du Houblon' ter hoogte van het huidige nummer 14. Het herenhuis werd generaties lang bewoond door de invloedrijke familie van Renynghe en fungeerde vanaf circa 1919 een tijdlang als hotel.