Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4024 resultaten


ID: 74240 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

St.Jans-Plein (Lierde)
Eénbeukig landelijk kruiskerkje met een harmonisch geproportioneerd silhouet, niettegenstaande meerdere vergrotingen in verschillende bouwfasen; kerk nu voornamelijk neogotisch van karakter met uitzondering van de vierkante westtoren.


ID: 43901 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Stratendries (Lierde)
Kapel gebouwd in 1886 door Dominicus Van Der Meulen en naar de oprichter in de volksmond ook zogenaamd Domientjeskapel. Neogotische rechthoekige kapel met driezijdige sluiting.


ID: 33240 | Bouwkundig element

Hulpkerk Sint-Jozef

Bellebargie (Lievegem)
Ingeplant op de hoek met Akkerstraat, op begraasd terrein en Rode Beukendreef voor de ingang. Modern witgeschilderd bakstenen kerkgebouw van 1958 naar ontwerp van architect R. Langaskens en R. Dryhoel.


ID: 33458 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Dorp (Lievegem)
Voor het eerst vermeld in 1140. Het eind 15de eeuw heropgebouwde kerkje werd grotendeels verwoest door beeldenstormers in de tweede helft van de 16de eeuw. Heropbouw van de driebeukige kerk in 1616 door Jan en Robrecht Persyns. Heden driebeukige basilicale kerk met schip van vijf traveeën met westtoren en polygonale zijkapellen.


ID: 33569 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Bavo en kerkhof

Dorsweg 6 (Lievegem)
Neoclassicistische bakstenen kerk opgericht in 1855-56 ter vervanging van een in 1854 gesloopt éénbeukig romaans kerkje met achthoekige toren. Omringend kerkhof met ijzeren afsluiting. Op het kerkhof, bakstenen neoromaanse kapel met graf van familie De Smet, met binnenin een calvarie.


ID: 33268 | Bouwkundig element

Priorij Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hove

Kapellestraat 53-55 (Lievegem)
Laatste overblijfsel van het voormalige klooster, gesticht in 1444 door de Gentse patriciër en baljuw van Eeklo, Simoen Utenhove en zijn echtgenote Margriete sBusers, vrouw van Bassevelde, op hun goed in de Waarschootse bossen. Nu nog deels omgracht domein met aan de straat een pijlerkapelletje, gebouwd in 1944. Achterin ingeplant voormalige priorshuis, opgetrokken uit baksteen en in kern teruggaand tot 15de eeuw, 16de tot 17de eeuw en 18de eeuw.


ID: 33576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vinderhoute

Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.


ID: 33572 | Bouwkundig element

Klooster, kleuterschool en rustoord der zusters franciscanessen

Kasteellaan 7-9 (Lievegem)
Klooster, kleuterschool en rustoord der zusters franciscanessen. Oudste bouwonderdeel met hoofdingang daterend uit de 18de eeuw en eertijds pastorie. Sinds 1892 in gebruik genomen als klooster en een jaar later bouw van een nieuwe vleugel.


ID: 33742 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein (Lievegem)
Reeds vermeld in 1105 en door de geuzen vernield in 1568. Bouw van een volledig nieuwe kerk in 1665. De grote oorlogsschade van 1918 noodzaakte een nagenoeg volledige heropbouw naar het model van de vernielde kerk onder leiding van architect Valentin Vaerwyck in 1922-23. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935.


ID: 33498 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Appensvoorde

Koning Leopoldstraat 25-28, 29, Waalken 1 (Lievegem)
Kasteel Appensvoorde werd gebouwd omstreeks 1772 en verbouwd tot het huidige neoclassicistisch kasteeltje in 1844 naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het kasteel en de bijgebouwen zijn ingeplant in een park in landschappelijke stijl met overbrugde vijver, langs de straatkant afgesloten door een muur en hekken.