Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 36674 | Bouwkundig element

Villa met tuin

Oude Wetterse steenweg 2 (Oosterzele)
Ruime villa midden in een beboomde en omhaagde tuin, gebouwd als dokterswoning door dokter Leus in 1904 naar ontwerp van architect G. Vanden Hende. Dubbelhuis van twee verdiepingen onder leien schilddak en snijdende zadeldaken achter de topgevels van de risalieten. Aanbouwsel van één verdieping tegen de linker zijgevel: voormalige apotheek en dokterspraktijk. Voormalig koetshuis met jaarsteen 1909 in de tuingevel.


ID: 36723 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastorieberg 2 (Oosterzele)
Hoog bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, in neoromaans getinte stijl, volgens archiefstukken opgetrokken naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1871. Achterliggende ommuurde tuin. Van de oude pastorie uit 18de eeuw bleef het volume van de benedenverdieping van zeven traveeën behouden, nu bijgebouw.


ID: 36830 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelpark met bijgebouwen van verdwenen Oud kasteel van Scheldewindeke

Schaperstraat 2-4 (Oosterzele)
Sloping van het oud kasteel in 1780 en oprichting van een nieuw kasteel. In 1957: sloping van dit kasteel en aanpassing van één van de twee dienstvleugels met stallen op het voorhof tot woning. Aan de straat, achtdelige ijzeren afsluiting met openzwaaiend hek in het midden tussen vierkante bakstenen hekpijlers, tegenover het verdwenen kasteel. Resten van funderingen van het gesloopte kasteel ten noorden. In de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein, gewit bakstenen woonhuis en een landelijk bedrijfsgebouw binnen een ommuurde moestuin.


ID: 36786 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Sint-Antoniusplein 10 (Oosterzele)
De pastorie werd opgetrokken in 1781 en werd in het laatste kwart van de 19de eeuw opgehoogd. De interieurindeling en aankleding uit beide afzonderlijke periodes bleef bewaard. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, met bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. De pastorie is ingeplant in een tuin aangelegd in landschappelijke stijl met een vijver met brugje.


ID: 36851 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa 'Pierre Blanche' met park

Van Thorenburghlaan 13 (Oosterzele)
Originele en pittoreske villa van circa 1900, aansluitend bij de Engelse landhuisstijl en Normandische vakwerkbouw, in een aangelegd park. Toegangshek aan twee monumentale geblokte natuurstenen hekpijlers verzwaard door pilasters en bekroond door frontonnetjes en een siervaas.


ID: 36671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met hoeve en park

Voordries 1-3, 3A-B (Oosterzele)
Voormalig herenverblijf met eertijds afhankelijke hoeve en park dat minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stuk walgracht bewaard aan de Achterdries. Toegangsdreef naar het landhuis vertrekkend aan een gewit ijzeren toegangshek gevat tussen decoratieve ijzeren pijlers. L-vormig gebouw met rechthoekig hoofdvolume van twee verdiepingen met in 1960 vernieuwde bak- en zandstenen buitengevels geïnspireerd op de oorspronkelijke bouw. Oude kern naar verluidt met jaartal 1725 in balk.


ID: 36677 | Bouwkundig element

Landgoed ten Berg

Windekekouter 47 (Oosterzele)
Villa van de vrederechter van Oosterzele A. Langlois, gebouwd in de jaren 1890. Ruime, onderkelderde woning van twee bouwlagen met onregelmatige plattegrond en neotraditionele inslag. Rechts naast de voorgevel toegevoegde massieve rechthoekige toren. In het bijbehorend beboomde park: serre en bijgebouw.


ID: 135401 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomeinen Gruuthuyse, De Cellen, Erkegem en Kampveld

Hertsberge, Oostkamp, Waardamme (Oostkamp)
Dit gebied omvat de kasteeldomeinen van Gruuthuyse, De Cellen en Erkegem en de jonge veldontginning van het Kampveld en de Papevijvers gelegen in het vertakte benedenstroomse valleigebied van de Rivierbeek. Het Kanaal Gent-Oostende is begrensd door jaagpaden met hoge opgaande bomenrijen die het landschap structureren. De parkdomeinen gaan terug op oude landhuissites, gesitueerd in het voormalige jachtbosgebied van de Warande ten oosten van Oostkamp, en zijn nog herkenbaar aan dreven, bos- en jachtopzichterswoningen en afhankelijke historische hoeven. De Hertsbergebeek en de Waardammebeek hebben een opvallend goed bewaard meanderpatroon.


ID: 87841 | Bouwkundig element

Hoeve

Boudewijnlaan 57 (Oostkamp)
Boerenarbeiderswoning met kleine stal en boomgaard, daterend uit de 18de eeuw en mogelijk gebouwd in opdracht van de kasteeleigenaars van het kasteel Schoonhove.


ID: 87844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schoonhove

Boudewijnlaan 85, Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Uitgestrekt kasteeldomein bestaande uit een 18de-eeuws kasteel, een ten noorden gelegen koetshuis en hovenierswoning, een ten noordwesten gelegen oranjerie en een kasteelpark en -bos met waterpartij en waardevolle, hoogstammige bomen. Eertijds classicistische woning, in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot neoclassicistisch kasteel op een rechthoekige plattegrond. De oorspronkelijke, onderkelderde woning telt negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, afgedekt door een schilddak.