Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 301113 | Landschappelijk geheel

Slagveld Pilkem Ridge

Boezinge, Sint-Jan (Ieper), Poelkapelle (Langemark-Poelkapelle)
Dit gebied omvat Slagveld van Pilkem Ridge met verspreide militaire begraafplaatsen ten noorden van Ieper en ten oosten van het Kanaal Ieper-IJzer. Tot de kern van het gebied behoort het deel van het slagveld uit de Eerste Wereldoorlog dat met de eerste dodelijke gasaanval (22-23 april 1915) in de militaire geschiedenis wordt geassocieerd. In de chronologie van de Eerste Wereldoorlog dateert dit slagveld uit de periode 1915-1917, die de tijd tussen de tweede en derde slag om Ieper omspant. Ruim twee jaar bleef de frontlijn hier liggen. Ten noorden van dit gebied vormde een waterlijn of overstroomde zone de scheiding tussen de geallieerde en Duitse troepen. Het front volgde de oevers van het kanaal Ieper-IJzer. Pas vanaf kilometerpaal 4 aan het Kanaal Ieper-IJzer verliet het de kanaalzone en liep het front verder over land.


ID: 307738 | Landschappelijk element

Komense Vaart

Hollebeke, Voormezele, Zillebeke (Ieper)
Het kanaal tussen Ieper en Komen moest het IJzerbekken, dat via het Ieperleekanaal met Ieper verbonden was, verder verbinden met het Leiebekken. Op die manier konden de steden langs de Leie, de Deûle en de Schelde (Komen, Kortrijk, Gent, Armentières, Rijsel, …) worden verbonden met de kust. De aanleg start rond 1863, maar door de aanwezigheid van een heuvelrug waar het kanaal doorheen moest, wordt de aanleg een lijdensweg van 100 jaar. Uiteindelijk is het kanaal nooit echt in gebruik genomen, maar de bedding is nog duidelijk aanwezig in het huidige landschap en waar het kanaal door de heuvelrug snijdt heeft het natuurgebied De Palingbeek, later omgevormd tot provinciedomein, zich ontwikkeld.


ID: 30760 | Bouwkundig element

Buitenverblijf 't Seminariehof

Adriaansensweg 1 (Ieper)
Voormalig buitenverblijf voor de seminaristen van Ieper - laatst genoemde was zetel van een bisdom van 1561 tot 1801-, gelegen onder de heerlijkheid van Krommenelst.


ID: 214029 | Bouwkundig element

Sluis van Boezinge-dorp

Barmstraat (Ieper)
Na de oorlog, meer bepaald omstreeks 1930, werden ter vervanging van deze schutsluis twee sluizen gebouwd, namelijk één op de plaats van de oude sluis op het gehucht Boezinge-Sas en één ter hoogte van Boezinge-dorp.


ID: 214045 | Bouwkundig element

Loskaai met hijstoestel

Barmstraat (Ieper)
Omstreeks 1932 werd ter hoogte van de brug aan de oostzijde van het Ieperleekanaal een laad- en loskaai gebouwd, waarvan vandaag nog sporen bewaard zijn.


ID: 214046 | Bouwkundig element

Spoorwegbrug

Barmstraat (Ieper)
Tussen de twee sluizen in Boezinge bevindt zich over het Ieperleekanaal een heden buiten gebruik gestelde spoorwegbrug.


ID: 30769 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Bellestraat 103 (Ieper)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, zie het links gelegen stalgedeelte met privaat en rechts woongedeelte met rechts opkamer van twee traveeën boven getoogde kelderopening en haaks uitgebouwde keuken tegen de achtergevel; dwarsschuur met aardappelkelder en wagenhuisgedeelte. Recente loods en aangebouwde rest van vliegtuigloods uit de Tweede Wereldoorlog, respectievelijk ten oosten en ten zuiden van het erf.


ID: 30725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Elverdinge

Bollemeersstraat 21A-C, Vlamertingestraat 83, 83A (Ieper)
Kasteel, gelegen in de dorpskom, ten noordoosten van de kerk, midden prachtig beboomd park met grote vijver en paden met grind. Ten zuidoosten, lange toegangsdreef, de Warande genaamd, afgezoomd met populieren, uitlopend op de Sint-Livinusstraat; aan straatzijde beveiligd door middel van gietijzeren toegangshek met voluten. Eclectisch kasteel, met neorenaissancistische inslag. Gebouw met rechthoekige plattegrond van tien traveeën en twee bouwlagen en verhoogde begane grond. Ten noordoosten, aanhorigheden, met neorococo-inslag.


ID: 201123 | Bouwkundig element

New Irish Farm Cemetery

Briekestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Het betreft een grote, rechthoekige begraafplaats, deels omgeven door een bakstenen muur, deels door een gracht. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een bakstenen toegangsgebouw, een geplaveid middenpad naar de 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice' en 36 perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.


ID: 30646 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brielenstraat 30 (Ieper)
Wederopbouwhoeve teruggaand op regionale hoevebouw.