Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 38586 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel van Nazareth met park

Kasteelstraat 16-18 (Nazareth)
Oudheerlijk kasteel met park, volgens De Potter en Broeckaert werd het heropgebouwd in 1666. In 1771-1772 vergroot en vernieuwd naar ontwerp van J.B. Simoens. Behouden 18de-eeuwse aanleg met omwalde site met centraal gelegen kasteel met symmetrisch ingeplante dienstgebouwen en koetshuizen ervoor en verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven. Imposante toegang met centraal ijzeren hek tussen vierkante bepleisterde pilasters. Huidig Lodewijk XVI-kasteel op rechthoekige plattegrond met uitspringend middenrisaliet in voor- en achtergevel, twee bouwlagen en negen traveeën onder schilddak, op het voorgevelfronton gedateerd 1771.


ID: 38666 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Noël Schoorensstraat 9 (Nazareth)
De pastorie van Eke werd zeer strategisch ingeplant tussen het kerkhof met restant van de voormalige kerk en de nieuwe neogotische kerk aan de Stationsstraat. Het gebouw dateert uit 1859 en werd ontworpen door architect Edmond de Perre-Montigny. Het pand is gelegen in een grote tuin, tegen de beek overgaand in een boszone. Het is een imposant dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 38697 | Bouwkundig element

Landhuis

Sint-Annastraat 8, Steenweg 250 (Nazareth)
Landhuis in neo-Lodewijk XVI-getinte stijl met omringend park en toegangsdreef vanaf Steenweg en dienstingang aan de Sint-Annastraat. Oorspronkelijk rechthoekige omgrachte site, in 1762 eigendom van J. Rans en in de 19de eeuw buitengoed van advocaat J. Audenaart die vermoedelijk de gebouwen grotendeels aanpaste. Het dienstgebouw bij de Sint-Annastraat werd circa 1878 omgebouwd tot L-vormige koetshuizen en woning voor het personeel, het landhuis kreeg zijn huidige vorm met uitgebouwde erkers onder koepeldakjes circa 1930.


ID: 201061 | Bouwkundig element

Architectenwoning Juliaan Lampens

Stationsstraat 12 (Nazareth)
Juliaan Lampens vestigde zich in 1950 als zelfstandig architect in Eke. Het huis dat Lampens voor zich zelf bouwde is fraai geïntegreerd in de groene omgeving van het bouwterrein aan de 'oude Schelde'.


ID: 38682 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuw Kasteel

Steenweg 2 (Nazareth)
Kasteeldomein Sparrenhove met neoclassicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond met ten zuiden de voormalige koetshuizen, gebouwd in 1864 door baron Theodore de Pelichy. IJzeren toegangshek tussen arduinen zuilen in de noordoosthoek van het park. Blokvormig kasteel van vijf traveeën en drie bouwlagen op arduinen plint onder schilddak met haast identieke bepleisterde en geschilderde voor- en achtergevel gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet onder bekronend driehoekig fronton en voorafgegaan door een arduinen trap van zes treden.


ID: 38643 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Zagmanstraat 16 (Nazareth)
Grote hoeve van het semigesloten type met woonhuis en dienstgebouwen gegroepeerd rondom een vierkant met gras begroeid en beplant binnenerf. IJzeren toegangshek tussen twee lage gewitte dienstgebouwtjes met afgeronde hoeken, onder pannen zadeldak. Woonhuis van zes en één traveeën onder zadeldak, in de rechter zijpuntgevel 1731 gedateerd. Stallen, opklimmend tot de 18de eeuw, deels vergroot in de loop van de 19de eeuw.


ID: 38711 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zandstraat 20 (Nazareth)
In de knik van de straat ingeplante hoeve met losstaande bestanddelen met oud, thans verwaarloosd woonhuis ten westen bij het ingangshek met ervoor gebouwd eind 19de-eeuws woonhuis.


ID: 13783 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis Hof Moriau met tuin

Hellegat 41 (Niel)
Herenhuis in Louis-Philippestijl, uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw, gelegen in beboomd en ommuurd domein aan de Rupel.


ID: 13808 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeidershuizen

Vaartstraat 28-30 (Niel)
Twee boerenarbeidershuizen mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 135348 | Landschappelijk geheel

Oud bos, kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld,  Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos

Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van dit gebied.