Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 131500 | Landschappelijk element

Bundelboom van gewone plataan

Pastoor Bellonstraat, Weggevoerdenstraat (Leuven)
Het betreft een bundelboom van gewone plataan, ontstaan door het ineen groeien van verschillende bomen die in een zelfde plantgat werden neergepoot, dit is een manier om snel dikke bomen te verkrijgen.


ID: 42178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villerscollege

Rijschoolstraat 19, 19A, Vaartstraat 24 (Leuven)
Het college bestaat uit vier onderkelderde vleugels, geschikt rondom een binnenplein, gevelcompositie in Lodewijk XV-stijl, gebouwd in 1757-1764, in de tuin achter het college een L-vormige uitbreiding naar ontwerp van Théodore Van Dormael. Op de binnenkoer gevormd door de achtergevel van het college en de in U-vorm geschikte vleugels van het Vredegerecht, staat een waardevolle Ginkgo biloba.


ID: 133352 | Landschappelijk element

Twee opgaande beuken

Veilingweg (Leuven)
Achter de parking Bodart, in een verwilderd restant van een oud park, staan twee oude beuken van de variëteit 'Quercoïdes'. Deze zeer zeldzame parkboomsoort, een beuk waarvan de stam een schors heeft zoals van een eik, werd omstreeks 1800 in onze contreien ingevoerd. De stamomtrek van de beuken bedragen 335 cm en 404 cm. Deze laatste is hierdoor ook de dikste van Vlaanderen.


ID: 304288 | Landschappelijk element

Restant van het park Bodart

Veilingweg (Leuven)
Verwilderd restant van het oude park 'Bodart' met een ruime collectie parkbomen.


ID: 307867 | Landschappelijk element

Ginkgo biloba in tuin Blauwe Schuit

Vismarkt 16 (Leuven)
In de tuin van het hoekhuis op de Vismarkt 16 staat een imposante Japanse notenboom (Ginkgo biloba) met een stamomtrek van 279 cm.


ID: 42133 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts en minderbroedersklooster

Vlamingenstraat 39 (Leuven)
Devotiekapel met barokke schermgevel, opgericht tussen 1641 en 1705, palend aan de kapel het in 1865 opgetrokken ommuurde en door een rij gekandelaarde lindes begrensde klooster.


ID: 51710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapelletje met opgaande beuken

Kattestraat, Veldekensstraat (Lichtervelde)
Veldkapelletje van 1895 tussen twee rode beuken; verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); spitsboogdeur; opschrift "Aan O.L.V. uit dankbaarheid 1895".


ID: 308083 | Landschappelijk element

Opgaande zwarte walnoot bij brouwerij Sint-Michiel

Marktplaats 12 (Lichtervelde)
De grote zwarte notelaar centraal in de tuin van de brouwerswoning van de voormalige brouwerij Sint-Michiel werd in 1999 na een blikseminslag geveld. De boom was een beeldbepalend groene baken in de omgeving van het marktplein.


ID: 133371 | Landschappelijk element

Twee kapellindes bij Onze-Lieve-Vrouw-ter-Muilen

Muilenstraat (Liedekerke)
De kapel van Muilen (Onze-Lieve-Vrouw ter Muylem), gebouwd in 1884 en herbouwd in 1958, staat tussen twee gekandelaarde zomerlindes. De linde ten oosten van de kapel heeft een stamomtrek van 258 cm, de linde ten westen een omtrek van 226 cm. Op foto's van begin 20ste eeuw zijn de bomen al te zien. Vermits de kapel heropgebouwd werd in 1958 zijn de lindes de oudste erfgoedelementen van deze site.


ID: 304164 | Landschappelijk element

Japanse notenboom voormalige pastorietuin

Opperstraat, Steinfurtdreef, Warandestraat (Liedekerke)
Naast de kerk, in een openbaar park dat is aangelegd op de gronden van de voormalige pastorietuin, staat een mooi ontwikkelde Japanse notenboom (Ginkgo biloba). De boom heeft een stamomtrek van 420 cm (2016) en is een boom die als relict is overgebleven uit de voormalige tuinaanleg.