2944 resultaten
ID: 86982 | Bouwkundig element
Appelstraat 30 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit twee parallelle volumes, gelegen in een bocht van de weg. In huidige constellatie teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Begraasd erf, toegankelijk via betonnen hekpijlers. Aan de noordzijde staat een boerenhuis onder zadeldak. Aan zuidzijde (straatzijde) een schuur in verankerde baksteenbouw onder zadeldak.
ID: 87089 | Bouwkundig element
Artemeersstraat 2 (Tielt)
Hoeve, minimum opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losse bestanddelen rondom een onverhard erf, ingericht als tuintje, met een restant van walgracht aan de zuidwesthoek van het boerenhuis. Erftoegang via ijzeren hek tussen hekpijlers. Aan zuidzijde van het erf witgekalkt verankerd bakstenen boerenhuis met gepekte plint, van vier traveeën onder overkragend zadeldak, met voormalig stalletje onder lessenaarsdak. Aan noordzijde van het erf een stal met voormalige schuurdoorrit en geïncorporeerd wagenhuis. Bakhuis met lager ovenhuisje.
ID: 87090 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat 1 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, minimaal opklimmend tot tweede helft 18de eeuw. Aan noordzijde van het erf een boerenhuis in witgekalkte verankerde baksteenbouw met gepekte plint, onder mank zadeldak met lichte overkraging. Aan zuidzijde van het erf een verankerd bakstenen stalgebouw onder zadeldak.
ID: 87094 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat 15 (Tielt)
In de periode 1862-1863 worden de bestaande hoevegebouwen totaal heropgebouwd: huis, landgebouw en bakhuis, mogelijk met integratie oudere bestanddelen. Onverhard erf, toegankelijk vanaf de straat via ijzeren hek. Eenlaags boerenhuis van zeven traveeën in donkerrode verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; schuur met stal en wagenhuis onder pannen zadeldak.
ID: 86984 | Bouwkundig element
Baalbergstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve, in geschiedenis opklimmend tot het midden van de 15de eeuw. Boerenhuis en hoevegebouwen in verankerde donkerrode baksteenbouw onder licht overkragende pannen zadeldaken, rondom erf in losse verharding. Erftoegang met bewaarde bakstenen toegangspijler, geflankeerd door een linde.
ID: 86987 | Bouwkundig element
Baudeloostraat 48 (Tielt)
Bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een onverhard erf, minimaal opklimmend tot 1717 en gelegen op een oudere site. Gelegen op de flank van de Aarselse plateaurug. Boerenhuis aan de oostzijde van het erf. Aanpalend haaks stalvolume ten noorden van het erf. Klein haaks bijgebouw ten noorden van boerenhuis. Aan noordzijde een langgerekte stal. Aan de zuidzijde van het erf, langsheen de straat, een lange schuur onder geknikt zadeldak met lichte overkraging en sleepdak, afgewolfd aan de oostzijde.
ID: 86536 | Bouwkundig element
Bedevaartstraat 105-107 (Tielt)
Voormalige weverij 't Zijdefabriekske en woonhuis, opgericht in 1927 door de gebroeders Baeckelandt, nijveraars uit Gullegem. Achterin gelegen fabriek afgescheiden van de straat door geometrisch ijzeren hek gevat tussen bakstenen pijler met vaasbekroning; aan de straatzijde ten noorden, het woonhuis, en ten zuiden, bijgebouw/elektriciteitscabine.
ID: 89999 | Bouwkundig element
Bonestraat 80 (Tielt)
Gerenoveerde historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door ronde, witgekalkte erfpijlers met gepekte plint, waartussen ijzeren hekken. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen, witgekalkt met gepekte plint, omheen hoog omhaagd erf. Ten westen, éénlagig woonhuis onder zadeldak. Aan zuidoostzijde bijgebouw en ten zuidwesten begroeide, half ondergrondse aardappelkelder.
ID: 90000 | Bouwkundig element
Bonestraat 82 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis, schuur-stal-vleugel en bijgebouwtje weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).
ID: 90143 | Bouwkundig element
Bonte Berenstraat 22 (Tielt)
Woonhuis met inslag van cottagestijl, volgens kadaster in 1921 gebouwd voor de Brusselse nijveraar Leon Cassiers; achterliggende bijgebouwen in 1942 vergroot. Achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn met voortuin en zij-oprit, afgescheiden van de straat door ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers.