Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 135120 | Landschappelijk geheel

Buggenhoutbos

Buggenhout (Buggenhout), Merchtem (Merchtem)
Het huidige Buggenhoutbos, op grondgebied van de gemeente Buggenhout, is maar een bescheiden overblijfsel van een circa 1000 hectare groot boscomplex, dat al in de 12de eeuw werd vermeld als het ‘Beuckenhoudt’. Het veranderde heel vaak van eigenaar en verloor tussen de 13de en 20ste eeuw meer dan de helft van de beboste oppervlakte. Het Buggenhoutbos ligt in het overgangsgebied tussen de zand- en de zandleemstreek. Vanaf de zuidelijke bosrand heeft men zicht op het Brabantse heuvelland.


ID: 44546 | Bouwkundig element

Hoeve

Beukenstraat 98 (Buggenhout)
Achterin gelegen en haaks op de straat ingeplante hoeve van het langgestrekte type, in kern teruggaand tot eind 17de eeuw, reeds opgetekend in het landboek van 1690.


ID: 44549 | Bouwkundig element

Hoeve

Brielstraat 101 (Buggenhout)
Hoeve, ingeplant ten westen van de Brielkapel, met ijzeren toegangshek in de bocht van de straat, in zijn huidige vorm in kern zeker opklimmend tot het einde van de 18de eeuw op een bestaande hoevesite die reeds opgetekend is in het landboek van 1690.


ID: 44508 | Bouwkundig element

Boerenwoning en melkerij Van Achter

Brusselmansstraat 7-9 (Buggenhout)
Restanten van een voormalige semigesloten hoeve en melkerij Van Achter, opgericht in 1909. Woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak, met oudere kern, vergroot in 1904 en in 1909 gedeeltelijk gereconstrueerd, en vermoedelijk verhoogd met de halve verdieping. Ten noorden achter het woonhuis, voormalig melkerijgebouw, volgens het kadasterarchief opgericht in 1909. Achteraan in de tuin, houten berging onder golfplaten dak.


ID: 87625 | Bouwkundig element

Hoeve

Genthof 14A (Buggenhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant in U-vorm met ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers met dekplaat. Een tweede hek aan vierkante gemetste pijlers met dekplaat en bolornament en een bakstenen muur scheiden het hoevetje van het kasteeldomein. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot circa 1800.


ID: 44535 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Valkenhoeve

Houtenmolenstraat 82-84 (Buggenhout)
Grote semigesloten hoeve met 18de – en 19de-eeuwse gebouwen, onder meer door jaarankers 1774 gedateerde stallen, doch waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 16de eeuw.


ID: 44568 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Kasteelstraat 214-216 (Buggenhout)
Oprichting in 1927 van de modelhoeve van de Belgische Boerenbond onder leiding van ingenieur J. Steps. Achterin gelegen hoevecomplex met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid en beboomd erf met omlopend gekasseid pad en toegankelijk via een gekasseide beukendreef ten zuiden van het gebouwencomplex. Ten noorden en ten zuiden, ruime schuren, stallen en bergingen, opgetrokken uit baksteen.


ID: 44601 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij Het Lindeken

Varentstraat 111 (Buggenhout)
Voormalige hoeve en brouwerij "Het Lindeken" ingeplant aan de grens met Lebbeke, de Processieweg en de voetweg, zogenaamd Dendermondeweg.


ID: 44598 | Bouwkundig element

Wiesbeekhoeve

Wiesbeek 25 (Buggenhout)
Imposant voormalig hoevecomplex en paardenstoeterij opgericht in 1914-1915 door Cesar Temmerman op de plaats van de oude Wiesbeekhoeve, een historische pachthoeve teruggaande tot het vroegmiddeleeuwse Heysterghem. Semigesloten complex op vierkante plattegrond met woonhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag ten noordwesten, poortgebouw en aanpalende schuur ten noordoosten, stallen ten zuidoosten en ruime paardenstallen ten zuidwesten. Gekasseid binnenerf met centrale mestvaalt, nu vijver met beplanting eromheen.


ID: 78791 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Altenaweg 1 (Damme)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op een onverhard en deels beboomd erf. Erf is van de straat afgescheiden door een sloot waarlangs een beukenhaag. Ten zuiden van het erf, een ommuurde vierkante moestuin, aangelegd in 1884 en U-vormig ommuurd. L-vormige opstelling van boerenhuis-stal (Vlaamse pannen, nok haaks op de straat) en schuur, samen met achter het huis gelegen bakhuis gebouwd in 1875. Gietijzeren hek tussen twee pijlers, serre en wagenhuis.