Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hagenbroekshof met omgrachting

Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.


ID: 10445 | Bouwkundig element

Klooster Engelse theresianen

Kerkstraat 1-11 (Lier)
Voormalig L-vormig kloostercomplex met toegangspoort, schoolvleugel en deels ommuurde tuin met opgaande bomen en hofkapel.


ID: 10557 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude begraafplaats

Mechelsesteenweg (Lier)
Op het Oud Kerkhof, dat in 1787 in gebruik werk genomen, bleef de toegangspoort met hekwerk, het monumentale kruisbeeld met Christus en enkele monumentale grafmonumenten bewaard. Een lage omheiningsmuur en rij leilinden sluiten de begraafplaats aan de Mechelsesteenweg af. Op het kerkhof bevinden zich nog een aantal monumentale coniferen.


ID: 10589 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdijdomein Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth

Nazaretdreef 99-103 (Lier)
Van de in 1235 opgerichte abdij, die in 1247 naar de Nazarethdreef verhuisde, blijft enkel nog het in 1762 opgerichte poortgebouw over. Het domein is toegankelijk via een beukendreef, de Nazarethdreef, in het zuidoosten. Een deel van de oorspronkelijke omgrachting van de abdij is nog bewaard gebleven.


ID: 10594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Jezuïetenhoeve met toegangsdreef en grachten

Neerloop 12-13 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern zeker opklimmend tot de 17de eeuw, doch herhaaldelijk aangepast. De site is toegankelijk via een half verharde toegangsdreef met opgaande lindes.


ID: 131435 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij wegkruis

Bergstraat, Breebijl (Lierde)
Op de straathoek van Breebijl en Bergstraat staat een wegkruis. Bij het kruis werden twee gekandelaarde lindes aangeplant als kapelbomen.


ID: 131956 | Landschappelijk element

Taxus vlechtwerkhaag bij hoeve Den Stricht

Holderbeke 21 (Lierde)
De gewezen moestuin op het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een wintergroene geschoren taxushaag. Hierdoor ontstond in de moestuin een microklimaat, een gunstige situatie om vroege groenten te telen. Het is een grotendeels afgestorven vlechthaag van taxus met hier en daar nog een paar uitlopers. Vermoedelijk dateert de haag uit de bouwperiode van de gesloten hoeve (1820).


ID: 132719 | Landschappelijk element

Knoteik op perceelsgrens

Hoogstraat (Lierde)
Op de grens van twee landbouwpercelen staat een enkele oude knoteik die hier de vervaagde perceelgrens markeert. Bomen die met deze bedoeling zijn aangeplant, worden zéér oud. Van vader op zoon wordt er op gewezen dat de boom waakt over de eigendomssituatie.


ID: 131621 | Landschappelijk element

Treures

Kartuizerstraat (Lierde)
Op het plein vóór de pastorie staat een mooi ontwikkelde treures. De boom heeft hier centraal op het plein een beeldbepalend voorkomen.


ID: 131622 | Landschappelijk element

Op stam gezette taxus

Kartuizerstraat 13 (Lierde)
In de tuin van Hoeve Melkhof, teruggaand op de kloosterhoeve van de kartuizerpriorij van Sint-Maartens-Bos, staat een imposante op stam gezette taxus met stamomtrek van 186 cm (2010) en een totale hoogte van bijna 10 m.