Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 131857 | Landschappelijk element

Houtkant langs holle weg

Komberg (Voeren)
De houtkant langs het talud van de holle weg 'Komberg' loopt in noordelijke richting. De houtkant bestaat uit hakhout van gewone es, meidoorn, veldesdoorn, gewone hazelaar en sleedoorn. Daarnaast komt er ook rode kornoelje, gewone kardinaalsmuts, kruisbes en bosrank voor.


ID: 131859 | Landschappelijk element

Houtkant als erosiebestrijding

Komberg (Voeren)
De houtkant op graften tussen weilanden bestaat uit veldesdoorn, gewone hazelaar, knotbomen van gewone es en zomereik.


ID: 131860 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Komberg, Ottegraeven (Voeren)
De gemende houtkant op talud ligt tussen weilanden.


ID: 303604 | Landschappelijk element

Veekeringen van meidoorn

Komberg (Voeren)
De geschoren meidoornhagen zijn aangeplant als veekering bij weilanden. Deze hagen langs perceelsgrenzen zijn op vele plaatsen in Sint-Martens-Voeren aanwezig. Ze hebben mooie representatieve groeivormen en zijn een beeldbepalend objecten in het Voerense landschap.


ID: 304854 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Komberg (Voeren)
DDe houtkant op het talud van Komberg bestaat uit een knotbomenrij van schietwilg, en hakhout van haagbeuk en hazelaar en opgaande gewone essen. Er is een bijmenging van sleedoorn, meidoorn, hop, bosrank, hazelaar, beklierde heggenroos en koebraam.


ID: 304855 | Landschappelijk element

Vier geknotte haagbeuken

Komberg (Voeren)
De vier geknotte haagbeuken staan op een perceelsgrens op het talud van de weg Komberg. De zuidelijke knotboom heeft een omtrek van 314 cm (gemeten op 80 cm hoogte). Enkele oude gesteltakken zijn zijwaarts geleid. De meer noordelijk gelegen knotbomen hebben een omtrek van 260 cm en 208 cm (gemeten op 150 cm) met een knothoogte van 3 m.


ID: 131985 | Landschappelijk element

Geschoren afsluitingshaag van liguster

Komberg 30 (Voeren)
De geschoren ligusterhaag is aangeplant als afsluiting van de voortuin bij een woning.


ID: 131807 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Konenbos (Voeren)
Gemengde houtkant staat op een talud tussen twee weilanden. De lange houtkant loopt van het zijpad van Krindaal tot het pad naar de straat Konenbos. Conenbosch is de naam van een oud bos waar zich in de noordoosthoek een boskantgehucht met dezelfde naam bevindt.


ID: 132288 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Konijnsberg (Voeren)
De gemengde houtkant staat op een talud tussen particuliere tuinen en de straat. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout van veldesdoorn, hakhout van gewone es, hakhout van gladde iep, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn en roos. De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud van de weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


ID: 131806 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs pad

Krindaal (Voeren)
Gemengde houtkant op talud van een voetweg, zijweg van Krindaal. De taluds langs de weg zijn beplant met opgaande gewone es, die ook als knotboom en hakhout voorkomt. Hakhout van zoete kers en gewone hazelaar. Veldesdoorn komt als hakhout en als opgaande boom (tot 89 cm omtrek) voor en zomereik als knotbomen. Natuurlijke verrijking van roos, sleedoorn en rode kornoelje.