Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5338 resultaten


ID: 75858 | Bouwkundig element

Zuivelfabriek Sint-Martinus SM

St. Martinusstraat 57 (Retie)
Complex geheel van bakstenen bedrijfsgebouwen met variërende hoogte onder overwegend platte daken, opklimmend tot het tweede kwart van de 20ste eeuw.


ID: 214917 | Bouwkundig element

European Naval Stores Company

Stoopstraat 1 (Antwerpen)
Hoogbouwcomplex met kantoren en appartementen in zijn huidige vorm in drie bouwfasen tot stand kwam tussen 1874 en 1948. De kern vormt een neoclassicistisch herenhuis door Antoine Jean François Cuypers uit 1874, uitgebreid door Joseph Hertogs voor de European Naval Stores Company in 1921, en gemoderniseerd en verhoogd door Carlo Van Grimbergen in 1946-1948.


ID: 5464 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Louizastraat 8 (Antwerpen)
Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de heer Ullens de Schooten, naar een ontwerp door de architect Franciscus De Wolf uit 1850. In opdracht van de heer Biart aangepast door Louis Van Cuyck in 1871. In 1935 vestigde de Geneeskundige Kring van Antwerpen zich in dit pand, na aanpassingen door Ferdinand Dermond.


ID: 12071 | Bouwkundig element

De Rode Hoed

Herentalsstraat 15 (Turnhout)
Woonhuis en kledingmagazijn Bauweraerts-Jespers in nieuwe zakelijkheid/art deco naar ontwerp van architect E. Van Steenbergen, 1930 en vergroot in 1946.


ID: 18301 | Bouwkundig element

Kantoorgebouw De Noordstar en Boerhaave

Abdisstraat 1 (Gent)
Kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij De Noordstar en Boerhaave gebouwd in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Marc Neerman (1932) met een uitbreiding naar ontwerp van Henk De Smet (1986).


ID: 18440 | Bouwkundig element

Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman

Langerbruggekaai 37 (Gent)
Complex in Nieuwe Zakelijkheid gebouwd door architect J. Lippens en onderneming Carnier. Het complex omvat verschillende grote, losstaande gebouwen: rechts van de ingang de conciërgewoning met refter en garage, tegenover de ingang en verder achterin gelegen het fabrieksgebouw met burelen en graanalcoholstokerij, tenslotte links, aan de straatzijde gelegen de gistfabriek met laboratoria. De eerste twee gebouwen dateren van 1941, het laatste van 1946. Kubistische vormgeving met verspringende volumes en sterk asymmetrische opbouw; platte daken.


ID: 26806 | Bouwkundig element

Blauwselfabriek

Nijverheidskaai 2, 2A (Gent)
Chemisch bedrijf opgericht in 1906 aan de linkeroever van de Benedenschelde tegenover Gentbrugge. Directiegebouw aan de straat in nieuwe zakelijkheid, volgens gevelopschrift links onder geblokte druiplijst van toegang opgetrokken in 1936 naar ontwerp van architect G. en V. Coolens. Aangrenzende bedrijfsgebouwen van één verdieping, daterend van 1906.


ID: 38729 | Bouwkundig element

Villa Avondrust

Koperstraat 39 (Sint-Martens-Latem)
Eén van de vroege buitenverblijven in Sint-Martens-Latem, gebouwd door een Gents industrieel circa 1917, met uitbreidingen circa 1926 en 1931. Villa in Engelse cottagestijl met twee bouwlagen onder verspringende afgewolfde pannendaken, gelegen in een mooi aangelegde tuin naar Frans model met bloemenparterres, haagjes en waterpartijen. Opvallend toegangshek in imitatieboomstammen met natuurstenen hekpijlers en bekronend schilddakje met bolornament en een kat erop.


ID: 54434 | Bouwkundig element

Europaschool

Europastraat 1 (Bredene)
Vrijstaand, laag en breed uitgebouwd schoolcomplex met gebouwen onder platte daken rond­om twee rechthoekige speel­plaat­sen. In de hoek­ri­sa­lie­ten aan de Europa­straat, type­ren­de alle­go­ri­sche bas-re­liëfs van Jo Maes (Oos­tende). Func­tio­nele ar­chi­tec­tuur met struc­tuur van ge­wa­pend beton; bak­stenen bekle­ding.


ID: 55431 | Bouwkundig element

Warenhuis S.E.O. en administratieve vleugel

Gentstraat, Romestraat 11 (Oostende)
Voormalig warenhuis S.E.O. (Spaarzaamheid, Economie, Oostende) met administratief gedeelte, naar ontwerp van architect Gaston Eysselinck van 1948, vanaf 1986 Provinciaal Museum voor Moderne Kunst. Ruim functioneel gebouw met drie en één achteruitwijkende bouwlaag onder plat dak. Rationeel exterieur in overeenstemming met inwendig ruimteconcept.