Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2455 resultaten


ID: 81212 | Bouwkundig element

Kapelhoeve

Neerkouter 3 (Zwevegem)
Hoeve met opschrift van 1696 en als ferme Vercruysse al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern zie de aanwezigheid van aandaken en muurvlechtingen in de zijpuntgevels van woonhuis, poortgebouw en schuur. Huidige hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Woonhuis met dak doorbroken door klokkentorentje, schuren en bakhuisje. Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 met wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.


ID: 81016 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Otegemstraat (Zwevegem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel opgetrokken circa 1916 met bepleisterde en beschilderde baksteenbouw onder zinken dak met bepleisterd en beschilderd interieur met Mariabeeld.


ID: 81023 | Bouwkundig element

Kapel

Paridaanstraat (Zwevegem)
Recente kapel gewijd aan Maria met gediversifieerde baksteenbouw en pannen zadeldak. Polygonaal grondplan


ID: 81172 | Bouwkundig element

Hoeve met kapel

Poeldries 13 (Zwevegem)
Hoeve met gesloten opstelling, naar verluidt daterend van circa 1760. Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder zadeldaken. Erftoegang gemarkeerd door 18de-eeuws poortgebouw met nokgebint met onderliggend schaargebint en aansluitend 19de-eeuwse stalvleugel. 18de-eeuwse dubbele dwarsschuur. Bij de erfoprit, kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Victorie, opgericht in 1862. Bakstenen kapel op halfrond grondplan met puntgevel geflankeerd door pilasters.


ID: 81089 | Bouwkundig element

Kapel

Pontstraat (Zwevegem)
Kapel opgetrokken circa 1860 met rode baksteen en accenten van zwarte sierbaksteen. Puntgevel met oculus in geveltop. Interieur met vloer van rode cementtegels en beelden van Onze-Lieve-Vrouw, Heilige Theresia en Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.


ID: 81329 | Bouwkundig element

Kapel

Priesterstraat (Zwevegem)
19de-eeuwse Veldkapel in baksteen met zinken dak, ijzeren kruis en deur.


ID: 81325 | Bouwkundig element

Hoeve

Priesterstraat 4 (Zwevegem)
Sterk verbouwde hoeve met boerenwoning uit de jaren 1930. Site al aangegeven in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Erfoprit gemarkeerd door kleine 19de-eeuwse wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in eenvoudige baksteenbouw met zadeldak in golfplaten. Puntgevel bekroond door eenvoudig ijzeren kruis. Gedrukte spitsbogige muuropeningen met deels beglaasde en getraliede deur. Bepleisterd en geschilderd interieur met Onze-Lieve-Vrouwbeeld.


ID: 81216 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Ruiffeleindestraat 11A (Zwevegem)
Kapel uit 1923, opgetrokken door Frederique Vanleynseele. Bedehuisje van witgeschilderde baksteen en gewit interieur met beeld van de Onze-Lieve-Vrouw met kind. Rechthoekige plattegrond, puntgevel van witgeschilderde baksteen doorbroken door spitsbogige deuropening.


ID: 81225 | Bouwkundig element

Hoeve en kapel

Sint-Annastraat 26 (Zwevegem)
Hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw met losstaande al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een verhard erf. Erftoegang gemarkeerd door kapel. Woonhuis met stalvleugels, 19de-eeuwse dubbele dwarsschuur en 20ste-eeuwse schuur. Bedehuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in rode baksteen met beschilderd interieur met tongewelf, cementtegelvloer en beeld van gekruisigde Christus op granito altaar.


ID: 81028 | Bouwkundig element

Dieper in gelegen hoeve

Sint-Denijsstraat 25 (Zwevegem)
Dieper in gelegen hoeve met eind 19de-eeuws uitzicht. Site aangeduid sinds 1846 met grosso modo gelijke opstelling. Hoeve met semigesloten opstelling door recentere uitbreidingen. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekasseid erf. Ten zuiden boerenwoning opgetrokken in verankerde baksteen, Ten noorden sterk aangepaste stalvleugel met bakstenen stoep. Ten oosten dwarsschuur met ingewerkte kapel van circa 1912 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.