Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 302646 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Kasteel Vinderhoute

Vinderhoute (Lievegem)
De kasteeldreef die het kasteel van Vinderhoute verbindt met het dorpscentrum, bestaat uit twee lijnaanplantingen van opgaande eik. Deze weg is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 33266 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

Hoekje, Kapellestraat (Lievegem)
Door knotlinden omkranst bakstenen kapelletje, opgericht in 1860 onder pastoor Van Dorpe en ingeschakeld in de Sint-Ghislenusommegang.


ID: 305810 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Hoekje, Stationsstraat (Lievegem)
Op de hoek van de Stationsstraat en Hoekje staat een linde, geplant als vredesboom. De oorspronkelijke vredesboom stond op het Dorp, alvorens de kiosk er kwam. De boom is dan verplant naar zijn huidige locatie. Er is weliswaar reeds een nieuwe linde geplant na de bouw van de appartementen vlakbij.


ID: 300549 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting bij herberg De Twee Linden

Koning Leopoldstraat 12 (Lievegem)
Twee geleide lindebomen bevinden zich voor het kleine voortuintje met ijzeren afsluiting. De bomen zijn geplant bij de zuidgevel van de voormalige herberg De Twee Linden en beschermen het gebouw en zijn bewoners tegen zomerse zonnestralen.


ID: 33725 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Langestraat 1 (Lievegem)
De boerenwoning van de hoeve met losse bestanddelen dateert uit de 18de eeuw, maar heeft een oudere kern die in oorsprong mogelijk tot de 16de eeuw opklimt. Bij de hoeve bevindt zich een deels door een meidoornhaag begrensde hoogstamboomgaard. Rijen knotwilgen omzomen het erf en weiland grotendeels.


ID: 33614 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Rapenburg

Rapenburg 9 (Lievegem)
Het Hof van Rapenburg is een nog deels omgrachte grote pachthoeve, omringd door akkers en weilanden. De hoeve is bereikbaar via een populierendreef. De gebouwen van de hoeve met losse bestanddelen dateren voornamelijk uit het eerste kwart van de 18de eeuw.


ID: 133182 | Landschappelijk element

Treurbeuk Kasteel de Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een speciale treurbeuk. Fagus sylvatica 'Bornyensis' heeft een asymmetrische treurende kruin met doorgaande kop en afhangende zijtakken die zich meestal aan één zijde bevinden.


ID: 133183 | Landschappelijk element

Winterlinde Kasteel De Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Zichtbaar vanaf de Schoolstraat staat er in de voortuin van het kasteel De Schepper een mooi ontwikkelde opgaande winterlinde. Hij is er geplant dicht bij de rand van de nog deels aanwezige historische gracht bij het kasteel.


ID: 133184 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij Kasteel De Schepper

Schoolstraat 5 (Lievegem)
Langs de Schoolstraat, ter hoogte van het kasteel de Schepper, staat een opgaande bomenrij van linden. Zij zijn er geplant dicht bij de rand van de nog deels aanwezige historische gracht bij het kasteel.


ID: 131440 | Landschappelijk element

Drie monumentale kastanjebomen Kasteel Schouwbroek

Schouwbroekstraat 6-8 (Lievegem)
Drie oude, zwaar ontwikkelde, tamme kastanjes bij de monumentale toegang tot het kasteel Schouwbroek. De bomen zijn zichtbaar vanaf de openbare weg en hebben enorme stamomtrekken van 890, 725 en 675 cm (2002). In 2014 is door de Belgische Dendrologische Vereniging een nieuw meting uitgevoerd en opgenomen in de BELTREES databank: 919, 746 en 722 cm. Volgens deze databank behoren ze tot de dikste en vermoedelijk tot de oudste van België. Het zijn bomen die resteren uit een lange dreef of lijnaanplantingen die reeds op de Ferrariskaart (ca. 1775) zijn weergegeven.