3539 resultaten
ID: 47500 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp 18 (Olen)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, opgericht in 1768-1771; omliggende tuin met aan straatzijde korfboogpoort.
ID: 77743 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bosweg, Cederdreef, Groendreef 18, Iependreef, Konterdamkaai, Platanendreef 1-2, Populierendreef, Slimmersdreef (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.
ID: 56732 | Bouwkundig element
Dorpsstraat 80 (Oostende)
Georiënteerde hallenkerk met toren west, teruggaand tot de 14de eeuw, gelegen in pittoresk kader tegen ongerepte duinengordel, waardoor beter bekend als het "Duinenkerkje". Omringd door een trapeziumvormig kerkhof en ten zuiden ligt er een 19de-eeuws vissershuisje.
ID: 56603 | Bouwkundig element
Duinenstraat 147-149 (Oostende)
Het domein Raversijde omvat het openluchtmuseum Atlantikwall met bovengronds en ondergronds erfgoed uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, met name van de Batterij Aachen uit de Eerste, en het Stützpunkt Bensberg en Batterij Saltzwedel-neu uit de Tweede Wereldoorlog. Het omheinde domein bevat ook koninklijk erfgoed, waaronder het paviljoen van Prins Karel. Buiten het domein zijn nog koninklijke paardenstallen terug te vinden, evenals enkele bunkers en restanten van de Batterij Saltzwedel-neu en het steunpunt Bensberg.
ID: 55386 | Bouwkundig element
Elisabethlaan 233 (Oostende)
Villa uit het interbellum, midden tuin met betonnen, geometrisch hek tussen bakstenen pijlers aan straatzijde, hoek Batterijstraat. Rechthoekig gebouw; verhoogde begane grond en twee bouwlagen.
ID: 55387 | Bouwkundig element
Elisabethlaan 235, 233A (Oostende)
Markante dokterswoning met praktijk, naar ontwerp van architect Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1935 gebouwd voor de kinderrijke familie Depuydt; resultaat van een intense samenwerking tussen bouwheer en architect; algemeen concept en detaillering onder invloed van de Nederlandse architect W.M. Dudok. Omgevende tuin als verlengstuk van de architecturale vormgeving.
ID: 55397 | Bouwkundig element
Euphrosina Beernaertstraat 37 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis volgens kadaster gebouwd in 1900 als laatste huis van het ensemble nummers 27-45, door Leopold Vermeeren, veekoopman uit Oostende. In 1930 kent de achterbouw in het verlengde van de inkom een gedeeltelijke afbraak en vergroting; het bijgebouwtje achteraan in de tuin wordt afgebroken. Onderdeel van ensemble belle-epoqueburgerhuizen nummers 37-45.
ID: 56624 | Bouwkundig element
Grintweg 101 (Oostende)
Villa van circa 1970 naar ontwerp van architect Arthur Degeyter in tuin met knotwilgen, aan de Keignaertkreek. Spel van witgeschilderde lage bakstenen volumes onder plat dak; kelderverdieping aan de achterzijde. Typerende vensterregisters.
ID: 55484 | Bouwkundig element
Ijzerstraat 1 (Oostende)
Neoclassicistisch herenhuis, thans opgedeeld in drie appartementen, bij de hoek Karel Janssenslaan met uitzicht op het Leopoldpark; vergaderplaats van de "Société Litéraire".
ID: 55579 | Bouwkundig element
Kerkstraat 10, 10A (Oostende)
Huidig pand in kern 18de-eeuws. Oorspronkelijk vermoedelijk één pand, in 1938 opgesplitst in twee woningen. Niettemin is de gevel opgevat als één geheel met dubbelhuisopstand.