Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4548 resultaten


ID: 302850 | Landschappelijk element

Eikendreef bij Kasteel van Lovendegem

Sportstraat, Vellare (Lievegem)
Parallel met de Warandestraat verbindt de dreef de Sportstraat met Vellare. Het is een eikendreef bestaande uit opgaande bomen en met een lengte van circa 533 meter en flankeert het kasteeldomein van Lovendegem langs de oost-zuidzijde.


ID: 131439 | Landschappelijk element

Kastanjedreef Kasteeldomein van Vinderhoute

St. Annadreef (Lievegem)
Dreef bestaande uit oude opgaande tamme kastanjes. De bomen hebben zware omtrekken en zijn mogelijks bij de 200 jaar oud. Ook al zien we dat het een oude dreef betreft, de huidige inplanting van de dreef komt niet overeen met de intekening op de oude kaarten (Popp, Vandermaelen en de Atlas der Buurtwegen). Mogelijks heeft een landmeter zich vergist bij het opmaken van de eerste kadasterkaarten en is men die fout blijven overnemen (ook op de Vandermaelenkaart). Recente kadasterkaarten vermelden de juiste intekening van de dreef.


ID: 306180 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Vredesplein (Lievegem)
Op het Vredesplein in Vinderhoute staat een jonge vredeslinde. Deze boom is aangeplant (datum onbekend) ter vervanging van de oorspronkelijke vredesboom.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 47407 | Bouwkundig element

Boskapel

Boskapelstraat (Lille)
Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak, opgericht door de familie Wuyts in 1875.


ID: 47479 | Bouwkundig element

Afspanning Den Hert

Den Hert 17-18 (Lille)
Afspanning, voorafgegaan door twee monumentale linden en opgericht in 1603 in opdracht van Peter Proost, rentmeester van de toenmalige heer van Wechelderzande Conrad Schetz.


ID: 47463 | Bouwkundig element

Heerlekapel

Heerle (Lille)
Heerlekapel, toegewijd aan Sint-Cornelius, omgeven door linden en toegankelijk via een lindedreef.


ID: 47412 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Kapelstraat (Lille)
Gelegen op een driehoekig graspleintje, afgezoomd met jonge linden en opgetrokken eind 19de eeuw ter vervanging van een eeuwenoud zaalkerkje.


ID: 47419 | Bouwkundig element

Hoeve De Schrans

Kerkstraat 79 (Lille)
Oudste burgerlijk gebouw van Lille. Destijds een riante woning met schuur en brouwerij. Achterin gelegen, omgracht L-vormig hoevecomplex.


ID: 131563 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Rechtestraat 7 (Lille)
Dat de boom bij het gemeentehuis een vrijheidsboom is, werd in 2014 bevestigd tijdens een jaarringen analyse. Het betreft hier een gekandelaarde linde met een stamomtrek van meer dan 3 m.