Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2577 resultaten


ID: 209666 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moerletestraat 2 (Zedelgem)
Toegankelijk via een aarden weg. De bebouwing, bestaande uit een klein volume gaat al terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). Vóór 1884 wordt de woning zie huidig opgericht, de oudste woning wordt omgezet tot een landgebouw. In de jaren 1920 en 1950 wordt de woning nog enkele malen uitgebreid. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209667 | Bouwkundig element

Hoeve Gruitenhof

Moerletestraat 5 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met begraasd erf toegankelijk via een aarden oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met drie gebouwen binnen een omhaagd perceel en ten westen ervan een formeel aangelegde tuin en met een dreef vanaf de Moerletestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) afgebeeld met woonhuis en stalling ten noorden en ovenhuisje ten oosten van het erf. De schuur ten zuiden is wellicht bijgevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint en landgebouwen in bruine baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209961 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarshuis  Strokotmolen

Oude Ieperweg 35 (Zedelgem)
Horend bij de in 1922 afgebroken "Strookotmolen". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Losse bestanddelen gelegen rond een onverhard erf.


ID: 209963 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bakhuis van hoeve Reigershof

Reigerslaan 17 (Zedelgem)
Boerenwoning en bakhuis van hoeve Reigershof, wellicht opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenwoning met rechthoekige muuropeningen, vensters met grote roedeverdeling en lagere deur. Bakhuisje ten westen van het woonhuis.


ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Klokhof en omgeving

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 210030 | Bouwkundig element

Hof ter Pierlapont

Zeedijkweg 23 (Zedelgem)
De naam "Hof ter Pierlapont" wordt pas op het einde van de 20ste eeuw aan de huidige nrs. 23 en 23A gegeven. Heden uitgebaat als kijkboerderij en hoevehotel. Voor het eerst vermeld als "Pierilpont" in 1435. Er is dan reeds sprake van een hofstede. In 1820 wordt aan de westzijde van de Zeedijkweg, aan de overkant van het neerhof, een nieuwe hoeve opgetrokken (zie nr. 20). Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis opgetrokken, met de nok parallel aan de straat. Tot op dat ogenblik bestaat de bebouwing uit een woonhuis met parallel daaraan een landgebouw, beiden dwars op de straat. Woonhuis van circa 1890 evenwijdig aan de straat. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), links een opkamertravee. Ovenhuisje rechts van het woonhuis en landgebouwen aangepast in functie van het huidig gebruik.


ID: 210034 | Bouwkundig element

Hoeve Rabauwenhof

Zeedijkweg 41 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit.


ID: 209805 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Zeeweg Zuid 25 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). Circa 1904 gebeuren nog enkele wijzigingen waaronder bouwen van het bakhuisje. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 83953 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis en café Den Draver

Dr. Victor Van Cauterenstraat 57-59 (Zele)
Voormalige hoeve, kolenhandel en café naar verluidt genaamd "Den Draver". Aan de straat gelegen boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, in kern minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 84039 | Bouwkundig element

Hoeve

Koelaarstraat 101 (Zele)
Hoevetje zijdelings grenzend aan het kasteelpark van het Hof ten Goede en vanouds een afhankelijkheid van het kasteel. Woonstalhuis met rechts boerenarbeidershuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aansluitende stallen en vroeger bakhuis deels geïncorporeerd in de achterkeuken.