Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 30844 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlamertingestraat 61 (Ieper)
Deels herstelde, deels heropgebouwde hoeve met losse bestanddelen, gelegen middenin weilanden, in de nabijheid van de met populieren afgezoomde Kemmelbeek. U-vormige opstelling van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder zadeldak.


ID: 201148 | Bouwkundig element

Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Voormezele-Dorp (Ieper)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.C. Von Berg. De begraafplaats is ommuurd. Aan de voorzijde wordt de 'Stone of Remembrance' geflankeerd door twee paviljoenen uit witte natuursteen, met elkaar verbonden via een breed geplaveid pad. Verder zijn er nog een 'Cross of Sacrifice', evenals twee perken met witte grafstenen.


ID: 201070 | Bouwkundig element

Waterzuiveringsstation

Zillebekevoetweg (Ieper)
Reeds in de 13de eeuw had de Stad Ieper een merkwaardig systeem voor haar watervoorziening. Ouderdomsgebreken en andere factoren veroorzaakten problemen en waterschaarste. In 1877 besloot het stadsbestuur het hele stelsel te laten moderniseren. Na de Eerste Wereldoorlog was de oorlogsschade aanzienlijk. Zowel te Dikkebus als te Zillebeke werden er volledig nieuwe installaties uitgevoerd. De waterzuiverings- en behandelingsinstallatie te Zillebeke dateert van circa 1925-26.


ID: 201072 | Bouwkundig element

Franse militaire begraafplaats Saint-Charles de Potyze

Zonnebeekseweg (Ieper)
Franse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt aan straatzijde omgeven door een lage bakstenen muur, met een tweeledig smeedijzeren toegangshek, gevat tussen twee sterk uitgewerkte pijlers. Het centrale pad vormt samen met twee kortere zijarmen een geplaveid kruis. Op het massagraf achteraan de begraafplaats is een obelisk terug te vinden met gedenkplaten. Links vooraan staat een calvariegroep van beeldhouwer J. Fréour.


ID: 30684 | Bouwkundig element

Hoeve Manquetiendehof en kapel

Zorgvlietstraat 64 (Ieper)
Hoeve met losse bestanddelen, daterend van 1895. Verspreide opstelling van verankerde, rood bakstenen gebouwen onder doorlopend zadeldak met overkragende rand op houten modillons. Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Erfoprit, rechts geflankeerd door neogotisch kapelletje onder overkragend zadeldak met windborden. Drenkplaats ten noorden van het hof.


ID: 51184 | Bouwkundig element

Elsboshoeve

Elsstraat 1 (Ingelmunster)
19de-eeuwse hoeve met lage losstaande bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met onder meer perelaar, notelaar en treurwilg.


ID: 51203 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Verbrand Goed

Izegemstraat 102 (Ingelmunster)
Ingesloten site, ten noorden door de spoorlijn Kortrijk- Brugge, ten westen en ten oosten door de oprukkende bewoning en industrie. Lage, deels aaneengesloten bestanddelen L- vormig opgesteld rondom een deels gekasseid erf met toegang ten zuiden via een met jonge eiken beplante dreef.


ID: 90091 | Bouwkundig element

Spoorwegbrugje over de Oude Devebeek

Meersstraat (Ingelmunster)
Voormalig spoorwegbrugje over de Oude Devebeek aan de grens met Ingelmunster, uit de 19de eeuw.


ID: 51233 | Bouwkundig element

Betonnen brug over de Mandel

Nijverheidstraat (Ingelmunster)
Betonnen brug over de Mandel, uit de jaren 1930.


ID: 51261 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ingelmunster

Stationsstraat 1-3 (Ingelmunster)
Omwald kasteel met omringend park, gelegen tussen de Mandel - die de omwalling voedde - en de kerk, waarop het kasteel van oudsher georiënteerd was. Park in landschappelijk stijl met drie platanen, aangeplant als herdenkingsbomen, een gedenkzuil en tuinbruggen. Recentere conciërgewoning en restant van tuinmuur met korfboogpoort en hekken ten noorden. Lange westwaarts georiënteerde dreef naar de voormalige, omgrachte hermitage, later boswachterswoning.