Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3550 resultaten


ID: 27105 | Bouwkundig element

Herenhuis

Einestraat 26 (Oudenaarde)
Vroeg 19de-eeuws herenhuis met gecementeerde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevel met geblokte begane grond en verticaliserende bovenbouw met rechthoekige vensternissen. Rechts koetspoort met doorrit naar achterliggende tuin. Achterhuis met vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voormalige koetshuizen links en ommuurde tuin met vijvertje en vroegere oranjerie en serre.


ID: 27515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Enameplein 18 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 17de eeuw; volgens E. Beaucarne door Charles de Colins d'Heetvelde, abt van de Sint-Salvatorsabdij herbouwd en verhoogd met een verdieping, wellicht in 1768. Huidige pastorie zijdelings palend aan de straat en met omhaagd voortuintje vooruitspringend op het kerkhof. Achterliggende beboomde pastorietuin aan Enameplein afgesloten door gewitte bakstenen muur.


ID: 27134 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Refuge van de abdij van Ename met tuin

Grachtschelde 11 (Oudenaarde)
Heden langgerekt blok van twee bouwlagen onder drie zadeldaken. Bak- en zandsteenbouw met beraapte gevels. Oudere middenpartij vermoedelijk uit de tweede helft van de 17de eeuw. In zuidelijke hoek van tuin, rechthoekig prieel met ingebouwd rond belvedère-torentje afgedekt met koepeldakje, vermoedelijk uit begin 19de eeuw.


ID: 27616 | Bouwkundig element

Villa De Noenendale

Hauwaart 91 (Oudenaarde)
Villa met art-deco-inslag gebouwd in 1930-1931 door brouwer C. Roman van de nabije brouwerij Roman, naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Centrale deurportiek met terras tegen symmetrische voorgevel verrijkt met gestileerde bloemmotieven. Achtertuin in landschappelijke stijl aangelegd in 1940-1945 met volière, serre, voormalige conciërgewoning en paardenstallen uit de jaren 1940 in hoevestijl. Voortuin en onmiddellijke omgeving van de villa met bewaarde gestructureerde aanleg uit begin jaren 1930.


ID: 27550 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Heurnestraat 229 (Oudenaarde)
Pastorie, gebouwd naar ontwerp van L.J. Van Varenbergh van 1871, gelegen achterin kleine voortuin afgebakend door laag bakstenen muurtje, voorheen met gietijzeren afsluiting; beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de jaren 1920 gedeeltelijk heropgebouwd. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; lijstgevel met schijnvoegen, met segmentbogige geprofileerde bogenlijst op beide bouwlagen. Grote ommuurde achtertuin, deel van de kerkhofmuur.


ID: 27150 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Hoogstraat 10 (Oudenaarde)
Oorspronkelijke plaats van de kapel van het grauwzusterklooster, gesloopt na de opheffing van 1783 en vervangen door een herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met grote tuin, koetshuizen, tuinpaviljoenen en serres reikend tot de stadsvesten. Aangekocht door de zusters bernardinnen om, na sloping, nieuwe schoolgebouwen voor het technisch instituut op te trekken. Het gebouw werd volledig gesloopt en alleen de gevels werden gereconstrueerd.


ID: 27635 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Herenhuis met tuin

Kerkgate 2 (Oudenaarde)
Herenhuis in beboomde tuin met lage bakstenen afsluitingsmuur aan de straat met decoratief ijzeren hekwerk en onderbroken voor twee ijzeren toegangshekken aan vierkante bakstenen hekpijlers. Rechthoekig streng symmetrisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak, van circa 1870.


ID: 27796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Kapel der Congregatie en tuin

Kouterstraat 1-2 (Oudenaarde)
Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin met een solitaire magnolia. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag. Het centraal volume van drie traveeën heeft nu twee bouwlagen onder een leien zadeldak met klokkenstoeltje en klok. Aan weerszij van de voortuin zijn haaks lage, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen met één bouwlaag onder pannen zadeldaken ingeplant. In de voortuin bevindt zich de Kapel der Congregatie; rechthoekige gebouw uit 1871, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 134314 | Landschappelijk element

Pastorietuin

Kouterstraat 2 (Oudenaarde)
Voormalige pastorietuin met een ingesloten voortuin en een ruime achtertuin die nog een aantal relicten van zijn vroegere aanleg bevat.


ID: 27221 | Bouwkundig element

Personeelswoningen

Maagdendale (Oudenaarde)
Haaks op de straat ingeplante, nu onbewoonde, huisjes van één bouwlaag onder doorlopend zadeldak.