2943 resultaten
ID: 89993 | Bouwkundig element
Baljuw Vermeulenstraat 1 (Tielt)
Freinetschool "De Koorddanser", ingericht in 2007 als tweede vestiging van de Tieltse Freinetschool "Het Reuzenhuis" in de voormalige basisschool van het gemeenschapsonderwijs "Beukenhof".
ID: 86547 | Bouwkundig element
Blekerijstraat 22 (Tielt)
Slotklooster van de Passionistinen, zogenaamd "Mater Dolorosa", neogotisch kloostercomplex ingewijd in 1905 als eerste Belgische Passionistinenklooster. Sober neogotisch gebouwencomplex met kloostervleugel van 1905 en kapel naar ontwerp van de Franse architect Sussenaire van 1914-1919.
ID: 90008 | Bouwkundig element
Bruggesteenweg 27 (Tielt)
Voormalige 19de-eeuwse "Veldschool", later café met thans nog uitgebate feestzaal "Den Toerist". Sober geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, gewijzigd op begane grond door onder meer inbreng van herbergpui; verlaagde deuropening links.
ID: 90010 | Bouwkundig element
Bruggesteenweg 87 (Tielt)
Villa met inslag van cottagestijl in laag omhaagde en ommuurde tuin, volgens kadaster in 1938 gebouwd in opdracht van Frans Vandeputte, notaris uit Zwevezele.
ID: 86552 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bruggestraat 41 (Tielt)
Huis De Brabandere. Statig herenhuis in laatclassicistische stijl, mogelijk met 18de-eeuwse kern, doch herbouwd in 1835. Grote ommuurde achterliggende tuin.
ID: 86558 | Bouwkundig element
Claerhoutstraat 1 (Tielt)
Hoevetje minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Erf afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting. Witgekalkt, eenlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Muurankers. Aan zuidwestzijde, bakstenen stalletje onder licht overkragend zadeldak.
ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.
ID: 86613 | Bouwkundig element
Felix D'Hoopstraat 125 (Tielt)
Vrijstaande villa in grote omgevende tuin, afgescheiden van de straat door haag. Gebouwd in 1963 naar ontwerp van architect Etienne Vander Plaetsen (Tielt). Bakstenen volume, getypeerd door afhellende leien bedaking, doorgetrokken over vooruitgeschoven autobergplaats aan de straatzijde. Aan oostzijde, witgeschilderde bakstenen tuinmuur in het verlengde van de woning.
ID: 90041 | Bouwkundig element
Goethalsplaats 16 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met de Meulebeekse brouwer Joannes Iserbyt als toenmalige eigenaar. Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de L-vormige doorgang van de Kerkstraat naar de Regentiestraat, tegen de zuidzijgevel van het pand Regentiestraat nummer 9.
ID: 86661 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hoogstraat 34 (Tielt)
Laatclassicistisch empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin in landschappelijke stijl met dreefrestant, bomengroepen, gazons en struikenmassieven. In 1808 verrees aan het uiteinde van de tuin de allereerste Tieltse textielfabriek. Voormalige paarden- en koetsenstalling, later omgebouwd tot magazijn en feestzaal, heden kantoor en "Van Zantvoordezaal"Aan noordzijde, verbouwd complex van voormalige woon- of stalvleugel. Achteraan is tegen de tuinmuur een natuurstenen grafsteen geplaatst.