Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4939 resultaten


ID: 51776 | Bouwkundig element

Hoeve Rhodesgoed

Rhodesstraat 2 (Izegem)
Hoeve, heden met overwegend eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws uitzicht. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en begraasd erf beschaduwd door twee notelaars, thans doorsneden door de Rhodesstraat; ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers markeren de noordelijke en zuidelijke erftoegangen. Gekasseid toegangspad naar het hoger gelegen boerenhuis.


ID: 51877 | Bouwkundig element

Overweghuis

Sasstraat 1 (Izegem)
Voormalig overweghuisje uit de jaren 1920, geïnspireerd door de Engelse cottagearchitectuur. Eenvoudige baksteenbouw, getypeerd door trapsgewijs opgebouwde voorgevel, onder hoogopgaand pannen (geknikt) zadeldak.


ID: 51915 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Slabbaardstraat-Zuid 31 (Izegem)
Vrijstaande burgerwoning gebouwd in opdracht van vlashandelaar A. Demeulenaere-Verhelst in 1925. Dubbelhuis van vier en vijf traveeën onder schilddak.


ID: 51404 | Bouwkundig element

Station Izegem

Stationsstraat 2 (Izegem)
Station van 1930-1931, naar ontwerp van P. Nouille en G. Duchateau, bestaande uit eenvoudige baksteenbouw aansluitende bij de art deco.


ID: 51846 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woestijnstraat 1 (Izegem)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen, in oorsprong L-vormig gegroepeerd, thans met uitbreiding in het oosten; onverhard en begraasd erf.


ID: 135138 | Landschappelijk geheel

Vloetemveld en omgeving

Snellegem (Jabbeke), Aartrijke, Zedelgem (Zedelgem)
Tijdens de middeleeuwen bestond het Vloethemveld en omgeving uit een veldzone, met stukken heide en veldvijvers, die omgeven werd door een boszone. Tijdens de 19de eeuw heeft men deze marginale gronden van heide en vijvers bebost met loof- en naaldbomen, terwijl de bosgordel in cultuur gebracht werd. Nu bestaat het uit een centraal bosgebied en het omliggende landbouwland. Sinds de Eerste Wereldoorlog is het gebied eerst door de Duitsers en later door de Belgen, als munitiedepot gebruikt waarbij een spoorwegnet, wegennet, blusvijvers en gebouwen zijn aangelegd. Naast de wegen in het militair domein kent dit gebied veel zand- en aardewegen. In het landbouwland rond het bos liggen verspreid enkele hoeves gelinkt aan de ontginning van deze gronden in de 19de eeuw. In het noordoosten vlakbij de Vijverdam ligt de middeleeuwse hofstede Vloetem met nog een gedeelte van de walgracht.


ID: 88803 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg. De hoeve ligt nog steeds in een uitgesproken agrarisch landschap.


ID: 88738 | Bouwkundig element

IJzeren brug

Flamincka Park (Jabbeke)
IJzeren brug die de wandelaar over een rechte beek in de noordoosthoek van het domein leidt. De brug is geconstrueerd in het derde kwart van de 19de eeuw, toen Christian du Bus de Gisignies het park rond zijn nieuw kasteel liet aanleggen. Oorspronkelijk lag ze over de oostelijke walgracht die Christian du Bus aan de grens van het domein liet graven. Bij de verkaveling van het domein werd de brug iets naar het westen verplaatst; ze ligt nu over een uitloper van de grote, grillige kasteelvijver.


ID: 88742 | Bouwkundig element

Boswachterswoning

Flamincka Park 27 (Jabbeke)
Voormalige boswachterswoning van het kasteeldomein, circa 1885 ingeplant bij de westelijke ingang van het park, toen eigendom van weduwe Christian du Bus de Gisignies. Bij de verkaveling van het kasteeldomein in 1965-66 werd de woning door de NV Bouwonderneming Gebroeders Verhaeghe (Loppem) gerenoveerd en als villa doorverkocht.


ID: 88863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hof van Straeten

Hof Van Straeten 1 (Jabbeke)
Domein "Hof van Straeten", oorspronkelijk de residentie van de invloedrijke Heren van Straten, die in de 12de eeuw een burcht lieten bouwen ten noorden van de kerk van Varsenare en van daaruit een erg belangrijke heerlijkheid uitbouwden. Nu nog bestaande uit een omwald, en door hekkens tussen mooie neoclassicistische, hardstenen pijlers afgesloten parkdomein met centrale onregelmatige vijver, een woning uit 1971 op de fundamenten van het 19de-eeuwse kasteeltje en verbouwde resten van de bijgebouwen als de oranjerie, de ijskelder en het koetshuis.