Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 90251 | Bouwkundig element

Hoeve

Steenovenstraat 111 (Tielt)
Hoeve volgens kadaster in 1911 gebouwd in opdracht van Odiel Vanwalleghem, steenbakker uit Meulebeke, wellicht eigenaar van de ertegenover gelegen steenbakkerij, die in het laatste kwart van de 20ste eeuw stopgezet wordt.


ID: 90260 | Bouwkundig element

Architectenwoning van architect Albert Crop

Tieltstraat 135 (Tielt)
Architectenwoning naar eigen ontwerp (1945) van architect Albert Crop (Meulebeke), in 1952 voorzien van inrijpoort aan de straat. Thans advocatenpraktijk.


ID: 90292 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Tieltstraat 21-23 (Tielt)
Dokterswoning, volgens kadaster in 1871 met haakse achteraanbouw opgericht voor Alphonse Roelandts uit Meulebeke. Het pand wordt in 1907 door de erfgenamen Roelandts verkocht aan de Maatschappij Schaetsaert-Bossuyt, die een weverij heeft in de Kapellestraat.


ID: 90268 | Bouwkundig element

Goed te Hulsvelde

Vierlindendreef 1, Vuilputstraat 133A (Tielt)
"Goed te Hulsvelde", historische, omwalde en gerenoveerde hoeve waarvan de site en de gebouwen in kern tot de 17de en de 18de eeuw opklimmen.


ID: 87180 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Viggezele

Viggezelestraat 2 (Tielt)
Historische deels omwalde hoeve met losse bestanddelen bestaande uit opperhof met boerenhuis en neerhof met hoevegebouwen, namelijk een landgebouw bestaande uit stal, overdekte mestvaalt en voederhok ten oosten en een voormalige paardenstal ten noordoosten.


ID: 90271 | Bouwkundig element

Hoeve

Vijfstraat 10 (Tielt)
Gerenoveerde hoeve waarvan het erf met drie volumes op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergegeven wordt. Oprit naar erf met losse verharding en grasperken, toegankelijk via nieuw ijzeren hek tussen witgeschilderde betonnen pijlers. Verankerde, bakstenen bestanddelen met zwartgeschilderde plint onder zadeldaken (woonhuis, Vlaamse pannen; schuurstalvleugel, mechanische pannen).


ID: 90273 | Bouwkundig element

Hoeve

Vijfstraat 27 (Tielt)
Achteringelegen, in oorsprong omwalde hoeve waarvan het erf met drie gebouwen op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergegeven wordt. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) worden het woonhuis, een parallel bijgebouw en een bakhuis weergegeven. Toegang tot onverhard erf met fruitbomen via ijzeren hek tussen betonnen pijlers met bolbekroning. Verankerde, bakstenen bestanddelen met gecementeerde plint onder zadeldaken (mechanische pannen).


ID: 87077 | Bouwkundig element

Hof 't Wallant

Vinktstraat 134 (Tielt)
Historische hoeve minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van vijf volumes op de Ferrariskaart (1770-1778), met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. "Groot Wallant" wordt volgens De Flou pas voor het eerst vermeld in 1905, als een oud leengoed. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het "Groot goed te Wallant" en het "Klein goed te Wallant". Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, gelegen aan de zuidzijde van de Vinktstraat en bereikbaar via een erfoprit in losse verharding. Begraasd erf afgesloten door overhoekse witgekalkte bakstenen hekpijlers met gepekte plint waartussen ijzeren hek met opschrift: "HET HOF VAN HET WALLE LAND". Aan westzijde van de erftoegang bevindt zich een grote poel. Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw met gepekte plinten, onder licht overkragende zadeldaken.


ID: 87072 | Bouwkundig element

Muyzenhoeve

Vinktstraat 51 (Tielt)
Muyzenhoeve met restant van het oude boerenhuis in kern teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw. Stalgedeelte aangebouwd aan de oostzijde van de boerenwoning; aan de oostzijde van het erf een schuur en ten noordoosten een bakhuis met ovenhuisje onder lagere nok.


ID: 90278 | Bouwkundig element

Hoeve

Vossekotstraat 19 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal tot de eerste helft van de 19de eeuw opklimt, zie weergave van twee losstaande gebouwen met bakhuis op het primitief kadasterplan (circa 1830) met tweede erftoegang aan de zuidzijde. In 1852 laat Henricus Ysenbrandt uit Tielt de oude landgebouwen door nieuwe hoevegebouwen vervangen. In 1889 wordt het woonhuis nogmaals afgebroken en vervangen door het huidig woonhuis. Losstaande, verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen).