Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 78405 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Rood Huis

Alveringemstraat 15 (Diksmuide)
Achterin gelegen historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een geasfalteerd erf. Monumentale vrijstaande poorttoegang opgetrokken in gele en rode baksteen. Boerenwoning van zes traveeën en twee bouwlagen. Wellicht van eind 16de - begin 17de eeuw. Bakstenen dwarsschuur met verhoogde schuurpoort en rechts geïncorporeerd wagenhuis. Oorspronkelijke omwalling gedempt met uitzondering van één gedeelte.


ID: 78158 | Bouwkundig element

Hoeve

Beerstblotestraat 14 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen hoevetje van de jaren 1920 met voortuintje met meidoornhaag. Ten westen, éénlaags boerenhuis van twee traveeën en één opkamertravee.


ID: 78553 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beerststraat 37 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode, naar verluidt heropgebouwd in 1921. Bij de erftoegang, Mariakapelletje van 1954 in de vorm van een tot op de grond reikende zadeldakconstructie in helrode baksteen. Losstaande geelbakstenen bestanddelen rondom een rechthoekig erf, typerende tuitgevels met aandaken en vlechtingen.


ID: 78479 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Berkelhof

Berkelhofweg 1 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve zogenaamd "Berkelhof", circa 600 meter ten oosten van de bedding van de voormalige spoorlijn Diksmuide Nieuwpoort. Gaat als nog deels omwalde site terug op de "Cse Berclehof", zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Na de oorlog heropgebouwd in verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gaaf bewaarde kleine schuur met hoge schuurpoort en links lagere wagenhuispoorten. Deels bewaarde omwalling.


ID: 78478 | Bouwkundig element

Hoeve Klein Blauwhuis

Blauwhuisweg 1 (Diksmuide)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, gelegen net ten zuidoosten van de na de Eerste Wereldoorlog verlaten site van het Blauwhuis en de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, getypeerd door verzorgd metselwerk. Boerenhuis met opkamer en rechthoekige muuropeningen onder strek. Lang schuurvolume met geïncorporeerde stal. Markerende hoge korfbogige schuurpoort, geflankeerd door lagere wagenhuispoorten. Lange stal in het midden van het zadeldak met markerend aandak.


ID: 78480 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Booitshoekestraat 6 (Diksmuide)
Hoevetje van het langgestrekte type gelegen aan een bocht van de weg, heropgebouwd in de jaren 1920. Boerenhuis, met links geïncorporeerde stalling (vernieuwde muuropeningen), rechts aansluitend lager schuurtje. Huis met parement van rode baksteen en getoogde muuropeningen, waarboven puilijst. Bewaard houtwerk met kruisindeling en vernieuwde luiken.


ID: 78409 | Bouwkundig element

Hoeve

Boterpotstraat 3 (Diksmuide)
Achteringelegen hoeve met 19de-eeuwse kern, waarvan de site al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De schuur met geïncorporeerde stal dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw. Bakhuis van het eenledige type.


ID: 78340 | Bouwkundig element

De Blauwe Steenputhoeve

Dwarsstraat 13 (Diksmuide)
Op de Ferrariskaart reeds aangeduid als hoevesite met gesloten U-vormige opstelling. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken in semigesloten opstelling rondom deels verhard en deels met gras begroeid erf. Ten noorden, verbouwd geelbakstenen boerenhuis met mogelijk 17de-eeuwse kern. Ten zuiden, geelbakstenen 18de-eeuws stalvolume. Ten westen en ten oosten, respectievelijk twee schuurvleugels met laat 19de-eeuwse kern.


ID: 78341 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoevetje

Dwarsstraat 16 (Diksmuide)
Achteringelegen, vroeg 19de-eeuws hoevetje met twee evenwijdige losse bestanddelen. Huidige opstelling reeds aangeduid op het primitief percelenplan (circa 1835).


ID: 78342 | Bouwkundig element

Hoeve De Mote

Dwarsstraat 18 (Diksmuide)
Min of meer aan de straat gelegen hoeve met losse bestanddelen in L-vormige opstelling en aantal recentere loodsen. Thans eveneens bouw van nieuw woonhuis dichter naar de straat toe.