399 resultaten
ID: 302521 | Landschappelijk element
Zwijnenbergstraat (Lennik)
Vier lage knotbomen van zwarte populier (Populus nigra) en enkele hakhoutstoven van gewone es ( Fraxinus exelsior) bevinden zich op de grens van een kadastraal perceel langs de Zwijnenbergstraat, een holle weg in Lennik (deelgemeente Sint-Martens-Lennik) waarmee deze bomen een historische eenheid vormen.
ID: 134648 | Landschappelijk element
Leopoldsburg (Leopoldsburg)
Koninklijk Park en aansluitend Nieuw Park, beide in landschappelijke stijl, horend bij het Militair kamp van Beverlo en daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Belangrijke bomen. Twee militaire begraafplaatsen, een Belgische uit 1928 en een Britse voor de gesneuvelden van 1939-1940, sluiten bij het Nieuw Park aan.
ID: 305513 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tiensesteenweg 343 (Leuven)
19de-eeuws neoclassicistisch landhuis met 18de-eeuwse kern, aansluitende bijgebouwen en een omringend park.
ID: 10403 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hondsstraat 28 (Lier)
Volgens mondelinge overlevering voormalig refugiehuis van een niet nader bepaald klooster. Volledig omgracht en deels beboomd domein met onverharde toegangsdreef dat grotendeels ongewijzigd bleef sinds de 18de eeuw.
ID: 212507 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brouwerijstraat 3 (Linkebeek)
Ruime burgerwoning in eclectische stijl van 1912 naar ontwerp van Architect Fr. ALBERT. De vroegste tuinaanleg aanleg is te situeren tussen 1893 en 1913, maar tijdens het interbellum zijn belangrijke aanpassingen uitgevoerd.
ID: 132451 | Landschappelijk element
Sint-Corynstraat (Lo-Reninge)
Bij de hoeve Marchiennegoed bevinden zich meerdere knotbomenrijen van zwarte populier bij de perceelranden, de omwalling rond de hoeve en de drinkpoel aan de straat. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 206859 | Bouwkundig element
Diestsesteenweg 31 (Lubbeek)
In 1870 krijgt het kasteel grosso modo zijn huidige vorm, een sober neoclassicistisch gebouw van negen bij vijf traveeën, met drie bouwlagen op een hoge kelderverdieping, toegankelijk via een dreef en gelegen in park met twee kasteelhoeves, grafkapel en hovenierswoning.
ID: 303079 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Gellenberg 51 (Lubbeek)
Villa en langwerpige villatuin aangelegd in 1905 in opdracht van priester Armand Aerts. Door een latere eigenaar werd een vijvertje met stenen boogbrugje aangelegd.
ID: 308110 | Landschappelijk element
Maarkedal, Ronse (Oost-Vlaanderen)
De dreven in en palend aan het Sint-Pietersbos zijn historisch verbonden met de kasteelhoeve “Villa Bois Sint-Pierre” en maken deel uit van een negentiende-eeuws ontginningspatroon.
ID: 132018 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Geriefhoutbos voornamelijk bestaand uit hakhout van es, els, hazelaar en knotbomen van haagbeuk en esdoorn met Canadapopulier en beuk als overstaanders. De druk op het geriefbosje is hoog door overbegrazing.