Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

397 resultaten


ID: 134771 | Landschappelijk element

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.


ID: 135418 | Landschappelijk element

Boswal met laag geknotte bomen domein Nieuwenhoven

Sint-Truiden (Sint-Truiden)
Oude boswal op de scheiding van het 17de-eeuwse abdijdomein van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven met het 'Mielenbroek' van de abdij van Nonnemielen. De boswal bestaat uit een aarden wal met laag geknotte haagbeuken naast een gracht.


ID: 135426 | Landschappelijk element

Holle weg Heide

Heide (Sint-Truiden)
De weg tussen Nieuwerkerken en Wijer ten noorden van Sint-Truiden (nu Heide) volgt een historisch traject waarvan de oorsprong zeker tot de 14de eeuw kan worden teruggevoerd. Waar de verharde weg over een hoogte van het interfluvium tussen Gete en Herk gaat, neemt hij de vorm van een holle weg aan met houtkanten van beuk, haagbeuk en eik.


ID: 304762 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag

Kasteelstraat 4 (Sint-Truiden)
Traditionele erfscheiding bij een lemen tuinmanshoevetje, gebouwd in 1873 voor de tuinman van het kasteel.


ID: 303447 | Landschappelijk element

Park van het Speelhof

Speelhoflaan 5 (Sint-Truiden)
Openbaar stedelijk domein van circa 11 ha, uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw; voormalig speelhof van de abten van de Sint-Trudo abdij, met neerhof opperhofstructuur. Omgracht goed met park in eenvoudige landschappelijke stijl, voormalige moestuin, lustbos, toegangsdreef en restanten van boom­gaarden bij het voormalig kasteel met neerhof.


ID: 130745 | Landschappelijk element

Dreef in het kasteeldomein Kruikenburg

Dreef (Ternat)
Deze dreef het westelijke gedeelte van de dreef die het kasteel van Kruikenburg verbindt met de kerk van Ternat. De dreef wordt al aangeduid als 'Den dreef' op de kadasterkaarten van Popp uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 42778 | Bouwkundig / Landschappelijk element

La Nouvelle Maison met tuin, architectenwoning Henry van de Velde

Albertlaan 1 (Tervuren)
Modernistische interbellum architectenwoning naar ontwerp van Henry van de Velde met bijhorende siertuin, inclusief afsluitingshagen, hekken, keermuren, solitaire bomen, leibomen, tuinterrassen en tuintrappen.


ID: 303097 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kleerbeek

Kasteeldreef 4-8 (Tielt-Winge)
Eclectisch landhuis omgeven door park met molenvijver. Historisch kasteel ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw. Rond 1894 verbouwd door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart. Bewaarde hoevevleugel in 1892 uitgebouwd tot koetshuis en oranjerie. Lang, smal perceel met serre. In 1907 verbouwing van het kasteel naar ontwerp van Theo Van Dormael in samenwerking met schilderdecorateur Oscar Algoet en beeldhouwersatelier Van Uytvanck. Circa 10 hectare 'lusthof' met dreven naar omgevende bossen en dorpskern; vroeg-landschappelijke aanleg rond de vijver aan noordzijde kasteel, strak geometrische aanleg aan zuidzijde met sporen van 'Franse' tuin naar ontwerp van Auguste Delvaux aangelegd in 1911-1914; oude en zeldzame bomen, recente aanplantingen van zeldzame boomsoorten.


ID: 42832 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Sint-Joris-Winge

Leuvensesteenweg 252 (Tielt-Winge)
Domein met als historische kern een omwald hooghof-neerhof, een 17de-eeuws huis van plaisantie, klassieke, 18de-eeuwse aanleg in dalbodemsite met vijvers en sterrenbos heraangelegd rond 1840-1850 in landschappelijke stijl.


ID: 42812 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Sint-Annastraat 17 (Tielt-Winge)
Pastorie uit de eerste helft van de 18de eeuw met 19de-eeuws neoclassicistisch poortgebouw en omwalde pastorietuin, van circa 50 are, met interessante beplantingselementen (twee haagbeukpriëlen, 'gotisch poortje' gevormd door haagbeuken).